Inzko: Pred BiH dvije ključne godine

Inzko se u Washingtonu sastao sa zvaničnicima State Departmenta, Nacionalnog vijeća sigurnosti i Ureda potpredsjednika SAD-a

Naredne dvije godine bit će ključne za Bosnu i Hercegovinu u nastojanju da se uklone barijere koje su postavljene na putu potpunog poslijeratnog oporavka i pune euroatlantske integracije, izjavio je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko tokom boravka u Washingtonu.

On se u Washingtonu sastao sa zvaničnicima SAD-a iz State Departmenta, Nacionalnog vijeća sigurnosti i Ureda potpredsjednika SAD-a.

Visoki predstavnik je izjavio kako se nada da obnovljeni politički dijalog može otvoriti put da vlasti u Bosni i Hercegovini okončaju zastoj prisutan u protekle dvije godine i da se počnu baviti hitnim socijalnim i ekonomskim problemima.

U situacijama kada strane budu postizale kompromise i nastavljale slijediti svoj program, od ključnog značaja je ne preduzimati korake kojima se vraćaju unazad reforme koje su vođene s velikom pažnjom tokom mnogo godina kako bi se unaprijedio Dejtonski mirovni sporazum, dodao je Inzko, saopćeno je iz Ureda Visokog predstavnika (OHR).

Visoki predstavnik je naglasio da Sjedinjene Američke Države i druge zemlje članice Vijeća za provedbu mira (PIC) još imaju ključnu ulogu u Bosni i Hercegovini, posebno imajući u vidu sve veća osporavanja Dejtonskog sporazuma.

“Bit će prilika da se u naredne dvije godine riješe ustavni, ekonomski i politički izazovi i Upravni odbor PIC-a može, daljnjim snažnim i jedinstvenim pristupom, osigurati da se ove šanse u potpunosti iskoriste za dobrobit građana Bosne i Hercegovine”, kazao je Inzko.

Izvor: Agencije