Intimaa 2020: Očuvanje identiteta kao uvod u Nakbu

Palestina
Ciljevi kampanje jesu očuvanje palestinskog identiteta, jačanje nacionalnog osjećaja, produbljivanje pripadnosti Palestini i očuvanje prava na povratak (EPA)

Međunarodna kampanja za očuvanje palestinskog identiteta Intimaa 2020. pokrenuta je u ponedjeljak posredstvom aplikacije Zoom u partnerstvu s Narodnim kongresom Palestinaca u dijaspori.

Riječ je o 11. izdanju kampanje koja se organizira povodom obilježavanja 72. godišnjice Nakbe i u cilju očuvanja palestinskog identiteta kako bi se suprotstavilo projektima za likvidaciju palestinskog pitanja, a prije svega “Sporazumu stoljeća”.

Ceremonija pokretanja kampanje, koju je palestinski novinar Tamer Misshal predstavio na kanalu Al Jazeera, otvorena je palestinskom državnom himnom, a zatim je prikazan promotivni video kampanje.

Yasir Qaddourah, glavni koordinator Međunarodne kampanje za očuvanje palestinskog identiteta “Intimaa” (Pripadnost), naglasio je da su ciljevi kampanje, pokrenute još 2010, “pojačati osjećaj pripadnosti Palestini, aktivirati ulogu naroda u očuvanju prava, prije svega prava na povratak, te oživljavanje kolektivnog sjećanja i palestinskog naslijeđa”.

Pojasnio je da su trenutna situacija vezano za pandemiju korona virusa i mjere ostanka kod kuće te činjenica da su zaustavljene uobičajene aktivnosti u okviru te kampanje navele organizacijski odbor da “preformulira načine djelovanja i potakne javnost na interakciju s kampanjom posredstvom platformi društvenih mreža i raspoloživih sredstava, te da iskoriste to što su porodice okupljene u kućama, kao i predanost mnogih kreativaca i inovatora da doprinesu svojim idejama”.

Partnerstvo s dijasporom

Kampanja “nije samo saradnja između pojedinaca ili institucija. Ove godine provodi se u partnerstvu s Narodnim kongresom Palestinaca u dijaspori, a počinje se i saradnja s različitim kampanjama i inicijativama koje rade u interesu Palestinaca i njihovih prava i pružaju im podršku”, istakao je Qaddourah.

Hisham Abu Mahfouz, zamjenik generalnog sekretara Narodnog kongresa Palestinaca u dijaspori, rekao je:

“Kampanja je pokrenuta, a mi u Narodnom kongresu nastavljamo raditi na još jednoj kampanji solidarnosti sa zatvorenicima pod nazivom ‘Niste sami, svi smo uz vas’. U njoj zahtijevamo da zatvorenici koji su u okupacijskim zatvorima budu oslobođeni u vrijeme ove krize.”

Također je rekao da je područje djelovanja Narodnog kongresa usmjereno na “podršku palestinskom narodu u domovini, pružanje humanitarne pomoći Palestincima u izbjegličkim kampovima i zajednicama, pa tako sudjelujemo i provodimo humanitarne kampanje gdje god je to potrebno”.

“Ovom ceremonijom otvaranja pokrećemo aktivnosti koje naše generacije u inozemstvu povezuju s njihovom zemljom, naslijeđem i identitetom. Time se suprostavljamo ‘Sporazumu stoljeća’, kojim se od Palestinaca želi oduzeti pravo na zemlju i identitet”, dodao je.

Anwar Makhlouf, izvršni direktor Palestinske federacije u Čileu, kazao je da, iako palestinska zajednica u Čileu ne govori arapski, svaki član te zajednice i svaki palestinski dom čuva svoj identitet i pripadnost svom narodu.

Dodao je da zajednica provodi brojne aktivnosti i organizira razne događaje kako bi nove generacije povezali s njihovom domovinom. Također, organiziraju časove arapskog jezika, folklorne sekcije u kojima uče tradicionalni ples dabka, organiziraju izlete u Palestinu i posjećuju palestinske kampove, a sve kako bi se Palestinci iz Čilea povezali sa svojim porodicama u domovini.

Podržavanje prava Palestinaca

Makhlouf kaže da se s izazovom očuvanja palestinskog identiteta u palestinskoj zajednici u Čileu nose tako što osnivaju institucije i organizacije koje rade na očuvanju identiteta.

Važno je napomenuti da je kampanja Intimaa pokrenuta 2010. i obično traje u maju svake godine.

U kampanji učestvuju deseci institucija i odbora koji podržavaju prava Palestinaca širom svijeta i rade na njihovom ostvarivanju.

Ciljevi kampanje jesu očuvanje palestinskog identiteta, jačanje nacionalnog osjećaja, produbljivanje pripadnosti Palestini i očuvanje prava na povratak.

Kampanja Intimaa radi na poboljšanju nacionalnog osjećaja među palestinskim izbjeglicama razasutima u zemlji i inozemstvu, te na aktiviranju uloge palestinskog naroda u suprotstavljanju “Sporazumu stoljeća”.

Kampanjom se želi istaći da palestinski narod neće odustati od svojih historijskih prava, prije svega prava na povratak.

Izvor: Al Jazeera