Oglasi

Interaktivno: Prekinuto djetinjstvo

Slovenija je na prvom mjestu u svijetu po pitanju zaštite djece, dok je u afričkim zemljama djetinjstvo najugroženije.

 

 

Save the Children, u svom izvještaju o ugroženom djetinjstvu, upozorava kako se za 700 miliona djece, odnosno jednu četvrtina svjetske populacije djece, djetinjstvo prerano završilo.

Sukobi, rani brakovi, maloljetničke trudnoće, ekstremno nasilje, isključenost iz škole, radna obaveza, neuhranjenost i smrt uskraćuju djeci njihova prava da uče, rastu i razvijaju svoje pune potencijale u sigurnom okruženju.

Razlozi prerano prekintog djetinjstva su sljedeći:

 

 

Slovenija na prvom mjestu

Na ovogodišnjem Indeksu o prekinutom detinjstvu, Slovenija i Norveška dijele prvo mjesto. Od zemalja uže regije, Hrvatska je na 25. mjestu, Bosna i Hercegovina na 35. Slijede Srbija na 41, Crna Gora na 44. i Makedonija na 58. mjestu.

Pored Slovenije i Norveške, zemlje koje se nalaze u vrhu liste su Finska, Holandija, Švedska, Portugal, Irska i Island.

U izvještaju se dodaje da su djeca najugroženija u zapadnoafričkim i centralnoafričkim zemljama - najlošije rangiran je Niger, zatim slijede Angola, Mali, Centralnoafrička Republika i Somalija.

 


 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.