Oglasi

Interaktivno: Najmanje američkih vojnika van SAD-a u šest decenija

Prvi put u proteklih šest decenija broj američkih vojnika stacioniranih izvan SAD-a pao je ispod 200.000.

Broj aktivnih vojnika američke vojske koji su stacionirani izvan SAD-a pao je ispod 200.000, prvi put u posljednjih šest decenija.

Ovaj pad zabilježen je u nekoliko zemalja, uključujući i Južnu Koreju, koja se našla u centru pažnje zbog porasta napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Prema posljednjem izvještaju statističkog odjela Američkog ministarstva odbrane, u okviru aktivnog sastava američke vojske djeluje blizu 1,3 miliona vojnika. Od toga je 15 procenata stacionirano izvan granica SAD-a, a radi se o najnižem broju aktivnih vojnika stacioniranih u stranim zemljama, navodi institut Pew Research Center.

Najviše vojnika stacionirano je u Japanu (blizu 44 hiljada), Njemačkoj (blizu 34 hiljade), te Južnoj Koreji (blizu 23 hiljade).

Od pet najviše rangiranih zemalja Afganistan je jedino područje u kojem je u toku otvoreni sukob.

Broj vojnika drastično je opao u Njemačkoj, gdje je, primjerice, 1962. godine služilo više od 274 hiljade vojnika.

U proteklih šest decenija najviše američkih vojnika je služilo u inostranstvu u doba Vijetnamskog rata. Godine 1967. izvan SAD-a je služilo 1.228.538 vojnika (36 posto ukupnog aktivnog sastava).

Broj američkih vojnika stacioniranih izvan SAD-a u proteklih šest desetljeća [Pew Research Center - Screenshot]

Izvor: Al Jazeera

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.