Oglasi

Interaktivno: Cijene mobilnog interneta u svijetu

Potrošnja jednog gigabajta mobilnog interneta u Indiji košta svega 23 eurocenta, u regiji najjeftinija Slovenija.

Britanski portal cable.co.uk istražio je cijenu gigabajta mobilnog interneta u svijetu.

Analizirajući 6.313 paketa mobilnog interneta u 230 zemalja, ustanovili su da je najjeftiniji u Indiji - 0,23 eura po gigabajtu, dok je u Zimbabveu najskuplji - 66,7 eura po gigabajtu.

Indija, čija mlada populacija ima posebno visoku tehnološku svijest, nudi "živo" tržište pametnih telefona, s brzom prilagodbom i velikom konkurencijom.

Švicarski gigabajti najskuplji

To su razlozi zbog kojih je promet u mobilnom internetu jako jeftin, navodi se u izvještaju.

Iza Indije, najjeftinija tržišta su u Kirgistanu, Kazahstanu i Ukrajini.

Među raznolikim tržištima zapadne Evrope najjeftiniji mobilni internet je u Finskoj (1,03 eura po gigabajtu), zbog sveprisutnost paketa mobilnog interneta bez ograničenja podataka.

Najskuplja država u zapadnoj Evropi je Švicarska, čiji glavni operater Swisscom jedan od vodećih evropskih kompanija koja radi na uvođenju 5G mreže.

Slovenija najjeftinija u regiji

U regiji Slovenija nudi u prosjeku najjeftinije mobilne pakete, s prosječnom cijenom gigabajta od 1,96 eura.

Znatno se razlikuju ponude unutar same države, pa u najjeftinijem paketu cijena gigabajta košta svega sedam eurocenti, a u najskupljoj ponudi gigabajt je devet eurocenti.

Gigabajt mobilnog interneta u Bosni i Hercegovini u prosjeku košta 3,18 eura, slično je i u Sjevernoj Makedoniji, gdje cijena gigabajta iznosi 3,21 eura.

U Crnoj Gori prosječna cijena gigabajta je 3,78 eura, u Srbiji 4,28 eura, a u Hrvatskoj 4,34 eura.

Najskuplji gigabajt mobilnog interneta unutar Hrvatske iznosi čak 27,07 eura.

Izvor: cable.co.uk i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.