Inicijativa o ujedinjenju dvije islamske zajednice u Srbiji

Nakon promjena na čelu Islamske zajednice Srbije i imenovanja novog muftije, ponovno se pokreće inicijativa za ujedinjenje dvije islamske zajednice u toj zemlji.

Nezvanično saznajemo da iza inicijative stoje Ministarstvo vjera Turske i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Novi Pazar u vrijeme molitve. U isto vrijeme čuo se poziv na molitvu s Melajske džamije, jedne od mnogobrojnih koje su u sastavu Islamske zajednice u Srbiji, koja je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i sa Bor džamije, koja se nalazi stotinjak metara dalje. Ona je dio druge, Islamske zajednice Srbije, sa sjedištem u Beogradu.

Mustafa Šehović kaže da, kao i drugi vjernici, priželjkuje njihovo ujedinjenje.

“Zaista bih taj trenutak volio da dočekam, a onda mi ne bi bilo žao ni da umrem”, priznaje Šehović.

Dodaje i da većina vjernika ne pravi razliku između džamija.

“To je jedan mali procenat onih koji su vezani za jednu ili za drugu opciju interesno, koji su i uzročnici svega ovoga što se desilo”, napominje Šehović.

“Zbog postojanja dvije islamske zajednice u Srbiji od 2007. godine, u toj su zemlji stvoreni paralelni islamski vrtići, srednje škole i fakulteti”, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Napretka prema ujedinjenju već ima

Iz Islamske zajednice u Srbiji, koja je dio Islamske zajednice u BiH pozivaju na ujedinjenje. Novi muftija Mevlud Dudić, koji je naslijedio bivšeg Muamera Zukorlića koji se politički angažovao, kaže da već ima napretka.

“Mi njima ne postavljamo nikakve uslove. Tražimo da se vrate u svoju zajednicu i da i dalje unutar okvira naše zajednice, ustava, prvenstveno Kur'ana i sunneta nastavimo raditi na podizanju svijesti kod muslimana”, kaže Dudić.

U Islamskoj zajednici Srbije kažu da su spremni na ujedinjenje, ali ne i da se vraćaju u istu instituciju koju su napustili 2007. godine.

“Mislim da bi bilo nelogično i neprirodno, budući da razlozi koji su doveli do našeg zahtjeva da se smijeni Zukorlić, nisu otklonjeni. Naprotiv, oni su još pojačani njegovim direktnim i otvorenim angažmanom kroz političke strukture. Mada je to i ranije radio i to su bili, uz druge razloge koje ne bih želio navoditi, uzroci da mi zatražimo njegovu smjenu”, ukazuje Hasib Suljović, predsjednik povjereništva Islamske zajednice Srbije.

Politički angažman bivšeg muftije

Donedavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, a sada poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić priznaje da će se i u parlamentu boriti protiv Islamske zajednice Srbije. Tvrdi da je ta institucija nastala iz političkih interesa.

“Sada državne vlasti mislim da shvataju šta su učinili, ali da im nije lahko da priznaju tako veliku grešku i da se suoče sa time i da nađu načina da iz toga izađu. Kao političar ću pokušati da im pomognem da se na to stavi tačka”, navodi Zukorlić.

Ipak, i Zukorlić smatra da bi dugoročno moglo doći do ujedinjenja dvije Islamske zajednice.

Teoretski, to nije moguće prije održavanja izbora za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije, s obzirom da privremeno povjereništvo nema mandat za takve odluke.

Izvor: Al Jazeera