Oglasi

Infografika: Temperaturni rekordi u regiji

Rekordi Srbije i Makedonije postavljeni su na isti dan 24. augusta 2007. u Smederevskoj Palanci i Demir Kapiji.

Najviša temperatura zraka ikada u regiji izmjerena je 31. jula 1901. godine u Mostaru, kada je živa na termometru pokazivala 46,2 stepena celzijusa. Zanimljivo je i to da su temperaturni rekordi Srbije i Makedonije postavljeni na isti dan 24. augusta 2007. godine. Tada je u Smederevskoj Palanci izmjereno 44,9, a u Demir Kapiji 45,7 stepeni celzijusa.

Najviša ikad zabilježena temperatura na svijetu je 56,7 stepeni celzijusa u mjestu Furnace Creek u Kaliforniji. Dugo vremena službeni rekord bio je 58 stepeni izmjerenih u libijskom El Aziziju, ali ga je Svjetska meteorološka organizacija poništila 2011. godine zbog mogućih problema s mjernim instrumentima i nepoklapanja rezultata sa susjednim stanicama. 

U Evropi nikad nije zabilježena temperatura viša od 48 stepeni celzijusa, a rekord je izmjeren u Atini 10. jula 1977. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.