Oglasi

Infografika: Koliko smo blizu vakcini protiv COVID-a 19?

Proizvodnja vakcine u normalnim uslovima zahtijeva godine testiranja, ali u uslovima trenutne pandemije čovječanstvo i naučnici se nadaju da bi spremnu vakcinu trebali imati mnogo prije.
Trideset kandidata za vakcinu je u kliničkoj fazi testiranjaReuters

Naučnici širom svijeta u utrci su za razvoj vakcine protiv korona virusa, a Svjetska zdravstvena organizacija prati razvoj 169 kandidata.

Proizvodnja vakcine u normalnim uslovima zahtijeva godine testiranja, ali u uslovima trenutne pandemije čovječanstvo i naučnici se nadaju da bi spremnu vakcinu mogli imati za 12 do 18 mjeseci od početka istraživanja u januaru, kada su naučnici po prvi put uspjeli dešifrirati genom SARS-CoV-2 virusa.

Prema izvještaju SZO-a ažururiranom 20. augusta u svijetu je 30 kandidata za vakcinu u kliničkoj evaluaciji, što znači da se testiraju na ljudima, dok ih je 139 u pretkliničkim istraživanjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.