Oglasi

Infografika: Jezici s najviše govornika

Trećina svjetskih jezika ugrožena je i oni imaju manje od 1.000 govornika, dok više od polovine svjetskog stanovništva govori 23 jezika.
Kineski jezik je maternji za 1,28 milijardi ljudiReuters

Ljudi širom svijeta govore više od 7.000 jezika. Taj broj konstantno se mijenja jer svakim danom učimo više o svjetskim jezicima, a i zajednice u kojima se neki jezici govore konstantno su pod pritiskom modernog načina života tako da njihovi jezici nestaju.

Najviše ih je u Aziji (2.301), slijedi Afrika s 2.138, u regiji Pacifika govori se 1.313, a u Sjevernoj i Južnoj Americi 1.064 jezika. Najmanje jezika, njih 286, govori se u Evropi.

Približno trećina svjetskih jezika ugrožena je i oni imaju manje od 1.000 govornika, dok više od polovine svjetskog stanovništva govori 23 jezika.

Jezik koji je uvjerljivo na prvom mjestu po broju govornika kojima je on maternji jest kineski (1284 miliona), što je približno 16 posto svjetske populacije. Taj jezik ima 13 regionalnih grupa, a najviše se govori mandarinski (898 miliona govornika).

Široko rasprostranjen u Južnoj Americi i Španiji, španski je na drugom mjestu sa 437 miliona govornika, a prate ga engleski (372 miliona) i arapski (295 miliona).

Prema podacima Ethnologuea, najviše živih jezika ima Papua Nova Gvineja (839), što je gotovo tri puta više nego u Evropi. Živi jezik definisan je kao jezik koji ima barem jednog govornika kome je on maternji.

Izvor: Ethnologue

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.