Infografika: Izbori 1990. godine drže rekord u Srbiji

Na predstojećim predsjedničkim izborima građani Srbije će novog predsjednika Republike birati između 11 kandidata, a apsolutni rekord po broju predsjedničkih kandidata bili su izbori održani 9. decembra 1990. godine.

Na tim izborima, poslije kojih je na čelo države došao Slobodan Milošević, u predsjedničkoj trci učestvovala su 32 kandidata, podsjeća agencija Tanjug, dodajući da nijedna izborna trka poslije toga nije bila “interesantna” tolikom broju kandidata.

Na prethodnim predsjedničkim izborima, koji su održani 6. maja 2012. godine, za predsjednika Republike nadmetalo se 12 kandidata.

Na Andrićev vijenac došao je, poslije drugog kruga, Tomislav Nikolić.

Više od 10 kandidata bilo je i na izborima održanim 13. juna 2004. godine, poslije kojih je predsjednik, također poslije drugog kruga, postao Boris Tadić, a zatim 29. septembra 2002. godine, kao i 21. septembra 1997. godine.

Ovogodišnji kandidati

Na ostalim izborima za šefa države kandidiralo se manje od deset kandidata.

RIK je za predstojeće predsjedničke izbore, koji su zakazani za 2. april, potvrdio 11 kandidata, a njihov redoslijed na izbornom listiću bit će utvrđen žrijebom 17. marta.

Tako će u ovogodišnju trku ući Aleksandar Vučić, koji je kandidat vladajuće većine, kandidat grupe građana “Za Srbiju bez straha” Saša Janković, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kandidat grupe građana “Moramo bolje” Vuk Jeremić, predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović, predsjednik pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović i kandidat Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović.

Potvrđene su i kandidature predsjednika općine Čajetina Milana Stamatovića, kandidata Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića i predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, kao i grupe građana “Beli samo jako” Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli.

Izvor: Agencije