Oglasi

Infografika: Gdje se zarađuje najviše?

Najviše plaće imaju stanovnici Luksemburga, dok su na Balkanu i deset puta niže.

Prema analizi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), najviše su plaće u Luksemburgu, čiji građani u prosjeku zarade gotovo 63.000 američkih dolara godišnje. Odmah za njima su Švicarci i Amerikanci, koji godišnje kući donesu više od 60.000 dolara.

U sljedeću grupu spadaju Australija i Irska, gdje su prosječna godišnja primanja za više od 10.000 dolara manja nego u Luksemburgu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Hrvatskoj za novembar prošle godine iznosila je 6.190 kuna (832 eura), što je na mjesečnom nivou nominalni porast za gotovo tri posto, a na godišnjem za 6,6 posto.

Slijedi Crna Gora, u kojoj je, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat), prosječna plaća posljednjeg mjeseca 2017. iznosila 512 eura. Iznos prosječne neto zarade u toj zemlji u decembru je ostao isti kao u novembru, dok je u odnosu na decembar 2016. zabilježio rast za 0,6 posto.

Nakon Crne Gore najviša prosječna primanja zabilježena su u Srbiji, gdje je, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u decembru 2017. iznosila 54.344 dinara (459 eura), što je nominalno i realno povećanje za 14,2 posto u odnosu na novembar.

Najniže prosječne plaće u regiji zabilježene su u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u toj državi u decembru 2017. iznosila je 862 KM (440 eura) i nominalno je viša za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, te viša za 1,1 posto u odnosu na decembar 2016. godine.

Podaci Ureda za statistiku Makedonije pokazali su da je u novembru 2017. prosječna neto mjesečna zarada u toj zemlji iznosila 23.196 denara (377 eura).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.