Oglasi

Indijski sud: Sveto mjesto Ayodhya pripalo hindusima, ne muslimanima

Zemljište Ayodhya bit će predano hindusima za izgradnju hrana, a muslimani će dobiti alternativno mjesto za izgradnju džamije.
U centru spora je džamija Babri iz 16. stoljeća koja je uništena 1992. godine, što je dovelo do nasilja u kojem je poginulo 2.000 ljudiReuters

Sporno sveto zemljište Ayodhya u Indiji koje prisvajaju i hindusi i muslimani bit će predano hindusima za izgradnju hrana, a muslimani će dobiti alternativno mjesto za izgradnju džamije, presudio je u subotu indijski Vrhovni sud.

To mjesto već je decenijama predmet spora između muslimana i hindusa, prenosi Hina.

Mnogi Hindusi vjeruju da je to mjesto rođenja jednog od njihovih božanstava, Rame, dok muslimani kažu da se na tom mjestu mole već generacijama. 

U centru spora je džamija Babri iz 16. stoljeća koja je uništena 1992. godine, što je dovelo do nasilja u kojem je poginulo dvije hiljade ljudi.

Uništavanje džamije

U presudi, sud je rekao da arheološka istraživanja pokazuju da ostaci pronađeni ispod uništene džamije Babri "nisu islamski".

Uprkos tome sud je kazao da je uništavanje džamije Babri suprotno vladavini prava.

"To je vrlo uravnotežena presuda i to je pobjeda za narod Indije", rekao je jedan od advokata hinudske strane.

"Poštujemo presudu ali nismo zadovoljni. Proći ćemo pomno kroz nju", rekao je advokat muslimana.

Uprkos upozorenjima vlasti da se ne slavi presuda, BBC javlja da su se nakon čitanja presude u sudnici, izvana čuli glasni povici odobravanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.