Indija: Zamjena novčanica prijeti krahom industrije

Prije tri tjedna indijska vlada u okviru borbe protiv korupcije i utaje poreza odlučila je iz optjecaja povući velike novčanice od 500 i 1.000 rupija. 

Ta odluka prouzročila je velike probleme u državi jer su banke ostale bez zamjenskih novčanica. 

Na udaru se našla i industrija – narudžbe su stavljene na čekanje, proizvodnja pada, kao i priljev novca. Vlasnici tvornica radnicima nemaju od čega isplatiti plaću.

Radeći u pogonu, Surinder Mehra postao je vrlo usamljen. Više od polovice radnika ove tvornice autodijelova otpušteno je nakon povlačenja iz optjecaja novčanica od 500 i 1.000 rupija. Vlasnik ih jednostavno nema čime platiti.

Situacija svakim danom sve gora

“Ovo je veliki problem. Mislim da će se tvornice zatvoriti barem na nekoliko dana, što će se teško odraziti i na mene i sve radnike ovdje”, kaže Mehra.

Nada se da će uskoro biti bolje, ali vlasnik tvornice Surender Kumar tvrdi da se proizvodnja već smanjila za gotovo 30 posto jer njegovi stalni kupci ništa ne kupuju.

“Zamolili su me da ovaj materijal stavim na čekanje jer su im tako kupci rekli. Sada čekamo, a to me dodatno košta. Ne radimo, a troškovi mi rastu”, objašnjava Kumar.

Svakim danom situacija je sve gora. Rohtak je kraj koji živi od autoindustrije i kada jedna tvornica zakaže, zakazuju sve.

“Za šest mjeseci bit će i gore. Nezaposlenost će skočiti, a proizvodnja će se smanjiti za 50 posto. Tržište automobila moglo bi krahirati”, kaže Surinder Thaniwal, vlasnik jedne tvornice.

A posljedice kraha neće osjetiti samo Rohtak.

“Dugoročne posljedice brinu industriju. Povlačenje novčanica od 500 i 1.000 rupija već se osjeti i na kraju opskrbnog lanca. Posao je stao, što se vidi i na ovoj obično užurbanoj tržnici autodijelova u Old Delhiju”, izvještava reporter Al Jazeere Faiz Jamil. 

Trgovci tvrde da je to izravna posljedica povlačenja novca.

‘Stabilizacija za tri mjeseca’

“Iz Delhija ne pristižu nove narudžbe proizvođačima u Rohtak jer su skladišta puna. Kada počnemo prodavati, onda ćemo početi i naručivati i kupovati od njih”, kaže prodavač autodijelova Praveen Behl.

Drugi trgovci, pak, smatraju da je ovo samo kratkoročni problem, od kojeg će na kraju svi imati koristi.

“Ovo će na kraju izjednačiti uvjete po kojima posluju velike i male kompanije, što će stvoriti bolje poslovne prilike. Istina je – kratkoročno će to pogoditi kompanije, ali za tri mjeseca sve će se stabilizirati i imat ćemo uvjete za transparentnije poslovanje”, smatra Praveen Khandelwal iz Indijskog trgovinskog sindikata.

Što će se dogoditi unutar ta tri mjeseca ono je što zabrinjava Mehru i ostale radnike u Rohtaku. S obzirom na pad proizvodnje, dotad bi mogli ostati i bez posla, a tvornice bi mogle ugasiti strojeve.

Izvor: Al Jazeera