Oglasi

Indija tvrdi da je u više od 90 posto teritorija Kašmira ukinula restrikcije

Restriktivne mjere ostale su na snazi u nekoliko distrikta u Srinagaru.
Vlasti Indije su nedavno ukinule odredbu Ustava te zemlje koja je regiji Jammu i Kašmir garantirala specijalni status EPA

Vlasti Indije tvrde da su ukinule restriktivne mjere i ograničenja kretanja u većem dijelu regije Jammua i Kašmira, javlja Anadolija.

Administracija Jammua i Kašmira saopćila je da na više od 90 posto teritorije te regije nema nikakvih restrikcija.

U saopćenju se navodi da je kretanje slobodno u većini teritorije Jammua i Kašmira i da je ta regija dostupna i za ljude koji dolaze izvan nje, uključujući i novinare.

Restriktivne mjere ostale su na snazi u nekoliko distrikta u Srinagaru.

Vlasti Indije su nedavno ukinule odredbu Ustava te zemlje koja je regiji Jammu i Kašmir garantirala specijalni status i nametnula brojna ograničenja muslimanima u toj regiji.

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kašmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez, ipak, odlučio je da Kašmir pripoji Indiji.

Ratovi za Kašmir

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kašmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kašmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kašmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kašmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenarij zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.