Oglasi

Ime Adolf gotovo iščezlo u Austriji

U protekle 33 godine ime Adolf je gotovo nestalo u Austriji, a sve zbog Adolfa Hitlera koji je rođen u toj državi.
Hitler je rođen u austrijskom mestu Braunau am InnEPA - Ilustracija

Ime Adolf u Austriji od završetka Drugog svjetskog rata sve je manje popularno i gotovo da u potpunosti nestaje, pokazuju statistički podaci koje prenose austrijski mediji.

U protekle 33 godine to ime je gotovo kompletno nestalo s liste imena u Austriji.

Istraživanje, provedeno u povodu izlaska novog filma Name (Ime) u kojem jedan bračni par želi svom djetetu dati ime Adolf, pokazalo je da je ono postalo nepoželjno u Austriji.

Dok je ime Adolf prije 70-ak godina bilo na rang-listi najomiljenijih imena i uvijek među vodećima, danas je gotovo nestalo.

Sjećanje na Hitlera

Tako je 1984. godine samo 11 roditelja svom djetetu dalo ime Adolf, a prošle godine nijedno dijete nije ponijelo to ime.

Pretprošle godine samo je jedan par dao ime Adolf svom djetetu, i to u pokrajini Koruškoj.

U posljednjih 20 godina samo su 1998. i 2003. roditelji u "većem broju" djeci davali ime Adolf - "čak" po tri puta, prenosi austrijski mediji.

Ime Adolf vezuje se za Adolfa Hitlera, koji je rođen u austrijskom mestu Braunau am Inn.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.