ILO: Pandemija srezala dohodak od rada u svijetu za desetinu

ILO navodi da je više pao broj zaposlenih žena nego muškaraca (EPA)

Dohodak od rada u uvjetima pandemije u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u svijetu je na godišnjem nivou smanjen za 10,7 posto, odnosno za 3.500 milijardi dolara, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO) u najnovijem izvještaju.

Iznos ne uključuje podrške za plate kojima su vlade kompenzirale radnicima gubitke zbog zatvaranja poslovanja u vrijeme pandemije, a odgovara 5,5 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u razdoblju od januara do septembra 2019, objavio je ILO, prenosi Hina.

“Zatvaranje poslovanja kontinuirano i dalje remeti stanje na tržištima rada u svijetu, rezultiravši većim gubitkom radnih sati nego što se prvobitno procijenilo”, navodi se u šestom izdanju ILO-vog izvještaja o posljedicama pandemije u svijetu rada.

Radnici u ekonomijama u razvoju i u nastajanju, poglavito oni zaposleni na crno, pogođeni su znatno snažnije nego u prijašnjim krizama, objavila je agencija Ujedinjenih naroda.

Posljedice po zapošljavanje

Dodaju i da je više pao broj zaposlenih žena nego muškaraca.

“Moramo udvostručiti napore da suzbijemo virus ali i poduzeti hitne i odlučne mjere kako bismo prevladali njime ekonomske, društvene i posljedice po zapošljavanje koje je izazvao”, rekao je u saopćenju direktor ILO-a Guy Ryder.

“To uključuje daljnje podrške za radna mjesta, kompanije i dohodak”, naglasio je Ryder.

Samo u drugom tromjesečju izgubljeno je 17,3 posto radnih sati, što odgovara 495 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom, izračunao je ILO. U prethodnom izvještaju procijenio je da je izgubljeno 14 posto radnih sati, odnosno 400 miliona radnih mjesta.

U trećem kvartalu očekuju 12,1 posto izgubljenih radnih sati, što odgovara 345 miliona radnih mjesta.

“Revidirane procjene za četvrti kvartal pokazuju sumornije izglede no što se do sada procjenjivalo”, upozoravaju.

Gubitak radnih sati u zadnjem će kvartalu 2020. po najnovijim procjenama iznositi 8,6 posto, što je jednako 245 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom, nasuprot do sada procijenjenih 4,9 posto, odnosno 140 miliona.

Izvor: Agencije