ICC izdao nalog za hapšenje Haftarovog saveznika

Werfalli je navodno lično pogubio ili naredio pogubljenja ljudi (Arhiva)

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje višeg libijskog vojnog komandanta osumnjičenog za učešće u ubistvu 33 osobe u istočnom libijskom gradu Benghaziju.

Osumnjičeni Mahmoud Mustafa Busayf Al-Werfalli je saveznik Khalife Haftara, kontroverznog šefa samoproglašene Libijske nacionalne vojske (LNA), koja kontrolira ključne libijske naftne luke.

Libijom je zavladao haos nakon građanskog rata 2011. tokom kojeg je svrgnut i ubijen dugogodišnji vladar Muammar Gaddafi, a zemlja je sada podijeljena između suparničkih vlada i milicija.

U dokumentu tribunala u Hagu, u koji je Al Jazeera imala uvid, navodi se da je “Mahmoud Mustafa Busayf Al-Werfalli navodno odgovoran za ratni zločin ubistva u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba u Libiji”.

Ubistva su počinjena “u sedam incidenata koji su se odvijali od ili prije 3. juna 2016. do 17. jula ili oko 17. jula 2017. godine, u Benghaziju ili okolnim područjima”, navodi se u nalogu.

Werfalli je navodno lično pucao ili naredio pogubljenje civila i ranjenih boraca.

“Nema podataka u dokazima koji bi pokazali da im je omogućeno suđenje pred legitimnim sudom, bilo vojnim ili na drugi način, koji bi se odnosio na bilo koji priznati standard pravilnog postupka”, rekli su suci ICC-a.

Intervjui svjedoka

Optužbe su potkrijepljene snimcima intervjua svjedoka, videomaterijalom i drugim dokazima, dodaje se u nalogu.

Jedan snimak navodno pokazuje kako Werfalli puca u maskiranu i nenaoružanu osobu, a nakon toga se obraća beživotnom tijelu tvrdeći da ga je zaveo Sotona.

Tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda Fatou Bensouda pozvala je libijske vlasti da uhapse i predaju Werfallija kako bi se osiguralo njegovo izručenje ICC-u “bez odgađanja”.

“Takvi prekomjerni zločini, uključujući okrutni i dehumanizirajući i način na koji su počinjeni protiv bespomoćnih žrtava, moraju se zaustaviti”, rekla je ona.

Werfalli, rođen 1978. godine, viši je komandant u Saiqa brigadi, koja je dezertirala iz libijskih oružanih snaga nakon ustanak protiv Gaddafija 2011. godine.

Pridružio se Saiqa brigadi nakon Gaddafijevog pada i “odigrao komandnu ulogu od 2015. godine”, izjavili su suci ICC-a u nalogu za hapšenje.

Od tada, Saiqa brigada ju u savezništvu sa snagama lojalnim Haftaru u Benghaziju.

Haftar je napustio libijsku vojsku još tokom Gaddafijeve vladavine 1980-ih godina, te proveo gotovo 20 godina u SAD-u.

Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu koja je dovela do svrgavanja i ubistva Gaddafija.

Izvor: Al Jazeera i agencije