Iako vlasti popuštaju mjere, epidemiolozi otkrivaju novozaražene

Srbijanska vlada objavila je u petak da je odsad u toj zemlji moguće i testiranje na lični zahtjev građana (EPA)

U posljednja 24 sata u Srbiji nije bilo novih žrtava korona virusa, dok je potvrđeno 105 novozaraženih, prenosi agencija Beta.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zdravlja, testirano je 5.998 osoba u posljednja 24 sata, dok je broj testiranih od početka pandemije 209.797‬.

Broj zaraženih iznosi 11.024, hospitalizirane su 744 osobe, a na respiratorima ih je 12.

Izliječeno je 5.230 osoba.

Testiranja na zahtjev u Srbiji

Vlada Srbije objavila je da je odsad u toj zemlji moguće i testiranje na lični zahtjev građana, a brisevi se uzimaju u institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja. Cijena jednog takvog testa iznosi 50 eura.

Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije objavilo je u petak da je jedna osoba preminula, a 23 novooboljele od COVID-a 19. Ukupan broj dijagnosticiranih iznosi 1.921, javila je Al Jazeerina reporterka iz Skoplja Milka Smilevska.

“Preminuo je 47-godišnji pacijent iz Tetova, koji je bolovao i od hroničnih oboljenja. Ukupan broj umrlih je 112”, rekla je Smilevska.

Od 1.921 dijagnosticiranog slučaja zaraze korona virusom u Sjevernoj Makedoniji dosad se oporavilo 1.387 pacijenata.

U Hrvatskoj dva nova smrtna slučaja

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno šest novih slučajeva zaraze, a dvije su osobe preminule.

Od COVID-a 19 u Osječko-baranjskoj županiji oboljelo je dijete iz Gata koje je, zajedno s majkom pozitivnom na korona virus, od ranije bilo u samoizolaciji, izvijestio je u petak županijski stožer Civilne zaštite, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije