IAEA: Iran počeo nuklearno obogaćivanje u podzemnom pogonu

Iranska zaliha obogaćenog uranija povećana je na 372,3 kilograma, mnogo više od 202,8 kilograma, prema sporazumu (EPA)

Iran je počeo obogaćivati uranij u svom podzemnom pogonu Fordow, u posljednjem kršenju nuklearnog sporazuma s velikim silama, potvrdila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), dodavši da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran krši ograničenja sporazuma na svoje nuklearne aktivnosti korak po korak kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu, prenosi Hina.

Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.

Obogaćivanje ispod planina

U tromjesečnom izvještaju IAEA je potvrdila prošlosedmičnu objavu Irana da je počeo obogaćivati uranij u pogonu Fordow smještenom ispod planina, nešto što je sporazumom zabranjeno.

“Od 9. novembra Iran je nastavio obogaćivanje uranija u pogonu”, stoji u povjerljivom izvještaju IAEA-e koji je dobio Reuters.

Iranska zaliha obogaćenog uranija povećana je na 372,3 kilograma, mnogo više od 202,8 kilograma prema sporazumu.

Maksimalna fisijska čistoća do koje je Iran dosad obogaćivao uranij ostaje 4,5 posto, što je iznad ograničenja dogovorenog na 3,67 posto, međutim, još znatno ispod 20 posto, koliko je Iran postigao prije, te 90 posto potrebnih za gorivo atomske bombe.

Izvor: Agencije