IAEA: Iran nije prekršio nuklearni sporazum

Teheran navodi da i dalje poštuje sporazum uprkos povlačenju SAD-a (EPA)

Iran svojim nuklearnim aktivnostima nije prekršio sporazum koji je 2015. potpisao s najvećim svjetskim silama, navodi se u redovnom tromjesečnom izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Agencija je izvjestila da je Iran ostao u okvirima sporazuma po stavkama koje uključuju obogaćivanje uranija i zalihe obogaćenog uranija, prenosi Reuters.

Iran je u sporazumu iz 2015. obećao da će obuzdati svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija protiv Teherana.

Sjedinjene Američke Države prošle godine povukle su se iz tog sporazuma i ponovo uvele sankcije, a ovog mjeseca ih i pooštrile.

Teheran ne želi nuklearno oružje

Teheran navodi da i dalje poštuje sporazum uprkos povlačenju SAD-a iako je prije tri sedmice prijetio da će povećati svoj program obogaćivanja uranija ako ostale zemlje potpisnice ne nađu način da ga zaštite od američkih sankcija.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif ranije ove sedmice izjavio je da Teheran ne želi nuklearno oružje, koje je vrhovni vođa te zemlje zabranio u fetvi, navodeći na Twitteru da je američka politika naškodila iranskom narodu i izazivala regionalne tenzije.

“Ajatolah Ali Khamenei davno je rekao da ne želimo nuklearno oružje izdavanjem zabrane fetvom”, napisao je Zarif.

Kako prenosi Reuters, istakao je da je “ekonomski terorizam” SAD-a povrijedio iranski narod i izazvao napetosti u regiji.

‘Sjajna zemlja s istim rukovodstvom’

Istovremeno je američki predsjednik Donald Trump rekao da je sporazum s Iranom o nuklearnom programu moguć.

“Zaista vjerujem da bi Iran volio da dođemo do sporazuma. Mislim da je to pametno od njih i da postoji mogućnost da se to dogodi”, rekao je Trump.

“Iran ima šansu da bude sjajna zemlja s istim rukovodstvom. Ne želimo promijeniti režim i želim da to bude jasno. Samo želimo da ne bude nuklearnog oružja”, istakao je Trump.

Izvor: Agencije