I SAD na udaru krijumčara slonovače

Radnici u američkim lukama tokom protekla dva desetljeća zaplijenili su više tona slonovače od turista, trgovaca i krijumčara, a procjenjuje se da je riječ o dijelovima više od 2.000 ubijenih životinja. Većinu će uništiti, nadajući se da će time poslati snažnu poruku umiješanima u ilegalnu trgovinu slonovačom širom svijeta.

Za uništavanje zaplijenjene slonovače koriste se ogromne drobilice, koje se upotrebljavaju za uništavanje kamenja i stijena tokom gradnje autoputeva, a jedna od njih poslana je u prirodni rezervat u Stjenovitim planinama, nedaleko Denvera, u saveznoj državi Colorado.

Tamo je šest tona zaplijenjene slonovače, otkrivene u američkim lučkim gradovima, pretvoreno je u prah. Cilj je bio poslati poruku svijetu da se prodaja kljova i predmeta napravljenih od dijelova ubijenih slonova neće tolerirati.

“Ne možemo to učiniti ako nam ruke nisu čiste. Drugo smo najveće tržište slonovače u svijetu. Ako ne možemo kontrolirati vlastito tržište, kako možemo tražiti od Kine da to čini? Na ovaj način poduzeli smo prvi korak”, kaže Jeff Flocken iz Međunarodnog fonda za zaštitu divljine.

Posljednje odredište većeg dijela slonovače trebala je biti Kina i druge azijske zemlje.

Isplativ posao

Američke vlasti 20 godina su prikupljale i čuvale zaplijenjenu slonovaču u jednom skladištu blizu Denvera.

“Na crnom tržištu vrijednost slonovače je tolika da se lovcima, krivokradicama i trgovcima isplati trgovina čak i malim komadima. Šta to znači u praksi? Znači da lovci i krivokradice ne ubijaju po jednog slona, nego ponekad i cijelo krdo”, upozorava Michelle Gadd iz Američke službe za ribarstvo i divljač.

Eksperti kažu da iza većine krivolova i trgovine danas stoje terorističke organizacije i narkokarteli, koji ilegalno trguju slonovačom kao nekada drogom.

“Riječ je o unosnom zločinu s malo rizika. Trgovinom slonovačom i rogovima nosoroga pojedinci mogu zaraditi stotine tisuća, čak i milijune dolara za kratko vrijeme, a u mnogim zemljama neće im prijetiti zatvorska kazna”, tvrdi Ed Grace iz Službe za ribarstvo i divljač.

Iz te službe još navode kako “imamo izbor – možemo biti svjedoci ili rješenje za ekološku katastrofu koja se trenutno odvija”. Borci za zaštitu divljine kažu da se međunarodni zakoni moraju jače provoditi ili će slonovi uskoro izumrijeti.

“Jedan slon ugine svakih 15 minuta. Govorimo o 30.000 životinja godišnje. To je jednostavna matematika. Za manje od 10 godina, slonovi će nestati. Trebali smo to učiniti jučer. Vrijeme nam je isteklo”, žali se glumica i aktivistica Kristin Bauer Van Strausen.

Manji dio slonovače sačuvan je i bit će iskorišten za podizanje spomenika ubijenim životinjama, dok će drugi predmeti, od kulturnog i povijesnog značaja, biti donirani školama i muzejima.

Izvor: Al Jazeera