I jug Brazila želi nezavisnost

Na biralištima u gradu Londrini u Parani glasači su lokalnim medijima rekli da su razočarani federalnom vladom i korupcijskim skandalom velikih razmjera (EPA)

Građani na jugu Brazila izjašnjavali su se u nedjelju na neformalnom glasanju žele li biti dio nove države, a referendum je, sedmicu nakon katalonskog, organizovao secesionistički pokret pod nazivom “Jug je moja zemlja”.

Taj pokret saopćio je da je organizovao glasanje u više od 1000 općina širom država Rio Grande do Sul, Santa Catarina i Paraná, a čelnik pokreta Celso Deucher kaže kako se nada da će sakupiti tri miliona glasova.

Na biralištima u gradu Londrini u Parani glasači su lokalnim medijima rekli da su razočarani federalnom vladom i korupcijskim skandalom velikih razmjera u kojem su deseci političara i članova poslovne elite stavljeni iza rešetaka ili optuženi.

Drugi su se žalili da jug Brazila ne vidi mnogo prihoda od poreza, koje uglavnom uživaju siromašnije sjeverne regije države, čiji glasači, kako navode, imaju veća glasačka prava nego jug.

Gnjev glasača

Južni dio Brazila i ranije je izražavao secesionističke tendencije, još otkad je italijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi pomogao toj regiji da stekne kratkoročnu polunezavisnost 1836. godine.

Pokret “Jug je moja zemlja” i prošle je godine u oktobru organizovao glasanje o otcjepljenju, kada je sakupio 617.500 glasova. Tada se više od 95% glasača u sve tri države izjasnilo za odvajanje od Brazila.

Malobrojni Brazilci vjeruju u uspjeh ovog separatističkog pokreta, djelomično i zbog toga što je njegov rad zabranjen Ustavom, prema kojem državu “sačinjava nerazdvojiv savez država”.

Međutim, glasanje o otcjepljenju još je jedan pokazatelj gnjeva brazilskih glasača prema federalnoj vladi, za koju kažu da nije odgovorila na porast nasilja širom zemlje i da nije bila sposobna zaustaviti najgoru recesiju u proteklih više od 100 godina.

Izvor: Agencije