I Johnson i Corbyn misle da su pravi ljudi za Brexit

Johnson od Corbyna traži da pojasni svoj neodređeni stav prema izlasku iz EU-a (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson i vođa laburističke oporbe Jeremy Corbyn sukobili su se u utorak, tvrdeći svaki za sebe da je pravi čovjek za rješavanje problema u vezi s Brexitom, glavnom temom kampanje za parlamentarne izbore 12. prosinca.

Konzervativni premijer počeo je svađu poslavši pismo laburističkom čelniku u kojemu od njega traži da pojasni svoje neodređeno stajalište u vezi s izlaskom iz Europske unije, koji nije proveden više od tri godine, otkad je na referendumu 2016. za njega glasovalo 52 posto birača, javlja Hina, pozivajući se na AFP.

“Kad izaberu novog premijera, birači zaslužuju da imaju točnu sliku o onome što će svaki potencijalni čelnik učiniti u vezi s Brexitom. Mjesecima niste htjeli reći kakav ‘dogovor’ želite s EU-om. Sada je došlo vrijeme da to pojasnite i kažete kakav je stvarno vaš projekt”, napisao je Johnson u pismu koji je objavio njegov ured.

‘Tačerizam na steroidima’

Političke su stranke ušle u suštinu pitanja u utorak, dan prije raspuštanja Parlamenta, najavljenog za srijedu, pet tjedana prije prijevremenih izbora, koji trebaju dati novi saziv Parlamenta, u kojemu će se većina očitovati o obliku provedbe Brexita.

Pred aktivistima okupljenim u Harlowu, južno od Londona, Corbyn je odmah uzvratio udarac, odlučan u nakani da svom konzervativnom suparniku otme ključeve Downing Streeta 10.

Optužio ga je da želi “iskoristiti” Brexit kako bi umanjio radnička prava i otvorio britansko javno zdravstveno osiguranje američkom privatnom sektoru, u okviru ugovora o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Mnogi u konzervativnoj stranci žele iskoristiti Brexit kako bi umanjili prava za koja se radnička klasa teško borila naraštajima”, kritizirao je Corbyn, spomenuvši “tačerizam na steroidima”.

Uz to je rekao da će se s Bruxellesom “u tri mjeseca” dogovoriti o novim uvjetima Brexita, koji bi predviđao neku vrstu carinske unije s EU-om.

Swinson: Šteta za britansku ekonomiju

Nakon toga bi ga uputio na referendum, na kojemu bi birači mogli glasati i o ostanku u europskoj obitelji.

No, sam se nije htio očitovati o tomu kako bi glasao.

Odlučno se distanciravši od konzervativnog i laburističkog čelnika, koga je nazvala “nesposobnim” za premijersku dužnost, čelnica liberalnih demokrata i poklonica EU-a Jo Swinson obećala je da će zaustaviti Brexit dođe li na vlast.

“Laburistička stranka, kao i konzervativci, žele pregovarati i provesti Brexit. A svaki će tip Brexita biti štetan za naše gospodarstvo”, upozorila je Swinson na početku kampanje u Londonu.

Najavila je da će u javne službe uložiti “bonus od 58 milijarda eura, što će omogućiti ostanak u EU-u”.

Sigurna je da predstojeći izbori mogu donijeti “tektonske promjene” u britanskoj politici, izrazivši nadu da će joj naruku ići rast popularnosti liberalnih demokrata, koji trenutačno imaju 20 od 650 mjesta u Donjem domu Parlamenta.

Još tri mjeseca za Brexit

U međuvremenu se oglasio i glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, rekavši kako očekuje “teške i zahtjevne” pregovore s Velikom Britanijom o budućim trgovinskim odnosima.

Prema njegovim riječima, EU neće pristati “ni na kakvu nepravednu konkurentsku prednost” za London.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi po novome, nakon odgode, izići iz Unije 31. siječnja.

Premijer Johnson mora dotad osigurati ratifikaciju sporazuma o razdruživanju u britanskom Parlamentu.

Johnson je sazvao izvanredne parlamentarne izbore za 12. prosinca, u nadi da će dobiti većinu potrebnu da to učini.

Novi sporazum o razdruživanju omogućio bi Velikoj Britaniji veće odstupanje od pravila EU-a od ranijeg sporazuma koji je dogovorila bivša premijerka Theresa May.

Sjeverna Irska ostaje po sporazumu dio britanskog carinskog područja, ali će se carine naplaćivati na robu koja bude prelazila iz matične Velike Britanije u Sjevernu Irsku i nastavljala put dalje, u Irsku ili na zajedničko europsko tržište.

‘Pregovori će biti teški i naporni’

Barnier je naglasio da će EU štititi svoje interese u pregovorima o budućim trgovinskim odnosima.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi smjelo misliti da će nulte carine, odnosno nulte kvote biti dovoljne”, rekao je u govoru na Web Summitu u Lisabonu, navodeći državne potpore, socijalna prava i zaštitu okoliša te poreze kao prioritete Europske komisije u tim pregovorima.

“Znam da će ti pregovori biti teški i zahtjevni”, kazao je, dodajući i da će biti “vrlo malo” vremena za dogovor o novom partnerstvu.

Po sporazumu o razdruživanju, EU i Velika Britanija moraju dogovoriti nove odnose do kraja 2020.

Johnson je kazao da ne planira tražiti produljenje tog roka.

Barnier je ponovio da se na kraju ipak može dogoditi da Velika Britanija izađe iz EU-a bez sporazuma.

Izvor: Agencije