Oglasi

I Gvatemala otvorila ambasadu u Jerusalemu

Otvaranju ambasade u poslovnom kompleksu u zapadnom delu Jerusalema prisustvovali su gvatemalski predsjednik Jimmy Morales i premijer Izraela Benjamin Netanyahu.
Jimmy Morales i Benjamin Netanyahu na otvaranju ambasade Gvatemale u JerusalemuEPA

Gvatemala je otvorila ambasadu u Jerusalimu, dva dana nakon istovetnog poteza Sjedinjenih Američkih Država.

Reuters prenosi da su gvatemalski predsednik Jimmy Morales i premijer Izraela Benjamin Netanyahu prisustvovali otvaranju ambasade u poslovnom kompleksu u zapadnom delu Jerusalima.

Pre nedelju dana i Ministarstvo spoljnih poslova Paragvaja najavilo je da će preseliti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalem.

Protesti zbog otvaranja ambasade SAD-a

Netanyahu je u ponedeljak izjavio da će otvaranje američke ambasade SAD-u u Jerusalimu biti u Izraelu pamćeno generacijama, dok je Jared Kushner,  zet i glavni savetnik za Bliski istok američkog predsednika Donalda Trumpa, na ceremoniji poručio da su Palestinci koji demonstriraju na granici Pojasa Gaze "deo problema, a ne deo rešenja".

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, u ponedeljak je došlo do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.