Husref Musemić: Sa Sarajevom prvak i kao igrač, i kao trener

Husrefa Musemića je igračka karijera vodila širom svijeta, jedan je od rijetkih koji su nosili dresove i Jugoslavije i BiH (Ustupljeno Al Jazeeri)

U nedavnom razgovoru za Al Jazeeru, Mitar Mrkela, legendarni as Crvene Zvezde koji je svojevremeno znao u „u trepavicu pogoditi“ Husrefa Musemića, prisjetio se tih akcija sa tadašnjim saigračem sa Marakane.

„Jeste, tako se pričalo, pisalo, ali Husref je znao pogoditi i na moj lošiji centaršut. Sa Husrefom sam i danas na vezi, čujemo se, ponekad i vidimo“, rekao je Mrkela.

„Odmah su mi javili kada je objavljen razgovor sa mojim velikim prijateljem. Eh sada, lošiji centaršut. Slabo ih je bilo loših, jer je Mrkela zaista bio veliki majstor. I danas se čujemo i vidimo“, rekao je član druge šampionske generacije Sarajeva koju i danas svaki navijač bordo tima zna napamet: Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Janjoš, Jozić, Hadžibegić, Jakovljević, Vukičević, Musemić, Merdanović i Pašić.

Bratovim stopama na Koševo

A zasigurno, mnogima je posebno ostala u pamćenju posljednja utakmica na Koševu u sezoni 1984/85. Sarajevo je dočekalo Crvenu zvezdu. Igrao se 22. minut, a Koševo je već bilo na nogama.

Centaršut Vukićevića, a Musemić u svom stilu glavom pogađa za 1:0. Na kraju je rezultat bio 2:1 za Sarajevo koje je te sezone po drugi put postalo prvak bivše Jugoslavije. Nakon te nezaboravne utakmice bilježimo riječi Musemića:

„Sarajevo je dokazalo da je zasluženo osvojilo prvo mjesto, bez obzira na osporavanja nakon osvojene jesenje titule. Međutim, kako je prvenstvo sve više odmicalo, Sarajevo je sve više pokazivalo da zaslužuje na mjesto na kojem je bilo i na kraju ostalo.“

Tri decenije kasnije, Musemić je bio ponovo na Koševu, kao trener. I to po četvrti put, s tim da je u sezoni 2006/07 osvojio titulu i kao trener.

„U sezoni 1998/99 bio sam član stručnog štaba, na čijem je čelu bio Nermin Hadžiahmetović, a kada je osvojena prva poslijeratna šampionska titula. Prvi put postajem trener prvog tima u finišu sezone 2000/01. Drugi put, na klupu Sarajeva, sjeo sam u sezoni 2002/03. Treći moj povratak na klupu je  bio u januaru 2005., a u tom trećem mandatu smo osvojili titulu prvaka i kup. U martu 2013. godine, bio sam po četvrti put na klupi moga najdražeg tima.“

Crvena Zvezda, Hearts, Twente

Vratimo se na igračku karijeru Musemića koji je na Koševo stigao u ljeto 1979. godine iz Radnika iz Bijeljine, poput njegovog starijeg brata Vahidina koji je također bio član šampionske generacije Sarajeva, one prve – 1966/67.

„U svojoj prvoj sezoni zabilježio sam tek dva nastupa, da bi mi već u narednoj sezoni trener Muzurović pružio pravu šansu. Protiv Borca na Koševu postigao sam i svoj prvijenac u bordo dresu, a do kraja sezone ukupno sedam golova. U sezoni 1982/83, pod palicom trenera Markuševića, odigrao sam jedan od najboljih mečeva karijere, kada je na Koševu gostovala Slavia iz Sofije. Slavili smo s 4:2, a ja sam bio trostruki strijelac, a golove sam postizao i u duelima sa Corvinulom i Anderlechtom. U toj sezoni igrali smo osminu finala Kupa UEFA, te dospjeli do finala Kupa Maršala Tita, gdje smo poraženi od Dinama s 3:2. U šampionskoj sezoni 1984/85 bio sam prvi strijelac tima sa 19 postignutih pogodaka.“

Nakon osvojene titule sa Sarajevom, prelazi u Crvenu Zvezdu gdje je proveo naredne četiri sezone.

„I za Beograd me vežu lijepe uspomene, a igrao sam za Crvenu zvezdu u svojim najboljim godinama. I sa Zvezdom sam bio prvak države. Bilo je to u sezoni 1987/88. Imali smo sjajnu generaciju.“

Iz Beograda u Edinburgh. Sljedeća Musemićeva destinacija je bio škotski Hearts.

„U Škotskoj sam se zadržao tek pola godine, da bi u januaru 1990. ponovno bio na Koševu do kraja te godine. U zimskom prijelaznom roku ponovno odlazim u inostranstvo, ovaj put u holandski Twente, gdje ostajem dvije sezone, da bi još dvije godine nakon toga proveo u njemačkom trećeligašu Pffulendorfu, a karijeru završio 1995. u Qataru, u istoimenom klubu.“

Samo jednom za reprezentaciju Jugoslavije i BiH

Što se tiče reprezentativnih nastupa, Musemić je u martu 1983. godine upisao i svoj prvi, a kasnije će se ispostaviti i jedini  nastup za bivšu Jugoslaviju.

Bilo je to u prijateljskoj utakmici između Rumunije i Jugoslavije.

Slične je sudbine bio i u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. U  Tirani u decembru 1995. godine nastupom u prijateljskom susretu Albanije i BiH, Musemić postaje i dio historije reprezentacije BiH.

Zanimljivo je da su samo Husref Musemić, Fahrudin Omerović, Mehmed Baždaravić i Admir Smajić igrali i za reprezentaciju bivše Jugoslavije, a nakon sticanja nezavisnosti i za BiH.

Što se tiče dosadašnje trenerske karijere, osim što je u nekoliko navrata bio na kormilu Sarajeva, vodio je Đerzelez, Čelik, Olimpic, Slobodu i danas Mladost Doboj kod Kaknja.

Bio je i selektor olimpijske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera