Oglasi

Hughes: Vrijeme je da prekinemo s Facebookom

Chris Hughes tvrdi da je prvi čovjek FB-a Mark Zuckerberg monopolizirao društvene mreže.
FacebookChris Hughes je napisao da zbog grešaka Facebooka osjeća 'ljutnju i odgovornost'AP - Ilustracija

Suosnivač društvene mreže Facebook Chris Hughes tvrdi kako je prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberg monopolizirao društvene mreže te je poručio kako je došlo vrijeme da se prekine s Facebookom. 

Hughes, koji je prije nekoliko godina napustio Facebook, napisao je članak za američki New York Times pod naslovom „Vrijeme je da prekinemo s Facebookom“, prenosi Anadolija. 

U tekstu ističe kako zbog grešaka Facebooka osjeća „ljutnju i odgovornost“.

„Bez obzira na to koliko su dobronamjerni voditelji ove kompanije, mi smo nacija koja ima tradiciju obuzdavanja monopola. Nije zabilježena snaga koju trenutno ima Zuckerberg i ta snaga je antiamerička“, napisao je Hughes. 

Hughes navodi kako je Mark dobra, ljubazna osoba, ali ističe kako je ljut što ga je usredotočenost na rast dovela do žrtvovanja sigurnosti radi klikova. 

Zloupotreba ličnih podataka korisnika

„Vrijeme je da prekinemo s Facebookom“, poručio je Hughes. 

Vlasnik kompanije Facebook Mark Zuckerberg u aprilu 2018. godine je u britanskim i američkim listovima objavio oglas u kojem se izvinio korisnicima zbog skandala zloupotrebe ličnih podataka korisnika mreže. 

Kompanija Facebook se prije toga našla u žiži skandala vezanog za korištenje ličnih podataka oko 50 miliona korisnika te društvene mreže koje je preuzela kompanija Cambridge Analytics. 

Skandal je za list The Guardian otkrio zviždač koji je učestvovao u osnivanju kompanije Cambridge Analytics koja je 2016. godine radila za predizbornu kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kompanije su optužene za nezakonito prikupljanje podataka pod plaštom obmanjujuće aplikacije. 

Skandal je ugrozio ugled Facebooka i prouzročio ovosedmični pad vrijednosti dionica kompanije na burzi te gubitak veći od 50 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.