Oglasi

HTC otpušta četvrtinu radnika

Ova kompanije je nekad imala 10-procentni udio na globalnom tržištu pametnih telefona.
HTC je prošle godine prodao Googleu tim od 2.000 zaposlenihEPA - Arhiva

Proizvođač pametnih telefona, kompanija HTC, planira smanjiti broj zaposlenih na globalnom nivou za oko četvrtinu gašenjem 1.500 radnih mjesta u proizvodnom pogonu u Tajvanu, kako bi poboljšala upravljanje resursima pošto se nastavlja boriti s padom prodaje.

Ova tajvanska tehnološka kompanija je prije desetak godina imala 10-procentni udio na globalnom tržištu pametnih telefona, nakon čega je počela bilježiti snažan pad tržišnog udjela uslijed sve jače konkurencije u liku Applea, Samsunga i kineskih rivala, prenosi Reuters.

HTC je, zaključno sa junom 2018. godine, brojao ukupno 6.450 zaposlenih, pokazuju podaci kompanije, koja je u saopćenju precizirala da će najavljena otpuštanja biti završena do kraja septembra i da je to "nužan korak".

Financial Times izvještava da su nakon objave ove vijesti akcije HTC-a pale na jutrošnjem trgovanju na berzi u Taipeiu za čak 6,2 posto, na najniži nivo od 2015. godine.

Prodaja Googleu

HTC je prošle godine prodao Googleu tim od 2.000 zaposlenih u sektoru proizvodnje pametnih telefona za 1,1 milijardu dolara, zajedno s dijelom svoje intelektualne svojine, što je među analitičarima ocjenjeno kao potez kojim je praktično "napustio ring" u ozbiljnoj konkurentskoj bici s Appleom i Samsungom.

Kompanija je od tada preusmjerila fokus na hardver djelatnost u oblasti virtuelne realnosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.