HSS: Vlada uništava proizvodnju mlijeka

Države regije zabranile su uvoz neispravnog mlijeka Dukata i Vindije (Al Jazeera)

Hrvatska seljačka stranka (HSS) ocijenila je da je aktuelna vlast u Hrvatskoj proizvođačima mlijeka nanijela ogromne štete izjavama da su za “otrovno” mlijeko krivi hrvatski seljaci, te je pozvala Vladu da objavi podatke s koje farme potiče sumnjivo mlijeko.

Nakon što je u petak objavljeno da je otkrivena povećana količina kancerogenog aflatoksina u nekim pakiranjima mlijeka Dukata i Vindije, pri čemu je Ministarstvo poljoprivrede odbacilo nagađanja da je riječ o uvoznom mlijeku, HSS je naveo da od Vlade nisu ni očekivali da će štititi domaće proizvođače.

HSS je saopćio kako Ministarstvo poljoprivrede, koje treba brinuti o proizvodnji, s izjavama da za “otrovno” mlijeko nisu krivi uvoznici uništava i ono malo domaće proizvodnje mlijeka, jer se optužuje sve hrvatske proizvođače, a ne navodi o kojoj je konkretno farmi riječ.

Uvozno mlijeko

Upozoravaju kako upućeni govore da se trajno mlijeko većinom muti od uvoznog mlijeka, dovezenog u Hrvatsku bez kvalitetnih kontrola, te su Vladu i resorno Ministarstvo pozvali da odmah objave podatke koliko se trajnog mlijeka muti od uvoznog mlijeka, posebno u prahu, a koliko od domaćeg mlijeka.

“Kao što je i uobičajeno ova Vlada jedino zna udarati po hrvatskom seljaku”, zaključuju u HSS-u, ocjenjujući da je poruka Vlade građanima “kupujmo uvozno, hrvatsko ne valja”.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg poručio je da više vjeruje hrvatskim proizvođačima, nego prerađivačima i Vladi koja im, po njegovom mišljenju, pogoduje. “Zato ću piti hrvatsko ‘otrovno’ seljačko mlijeko, a vi, gospodo iz Vlade, pijte ‘zdravo’ uvozno”, poručio je predsjednik HSS-a.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl u subotu je odbacila sva nagađanja da je riječ o uvoznom mlijeku, te navela da je i kukuruz kojim je hranjena stoka iz Hrvatske.

Sumnjiva Dukatova i Vindijina pakiranja mlijeka povučena su iz trgovina, a iz Ministarstva poručuju da nema razloga za paniku, jer bi ga trebalo konzumirati u ogromnim količinama da bi štetne koncentracije imale bilo kakav učinak na ljudski organizam.

Vlasti Bosne i Hercegovine i Crne Gore u subotu su zabranile uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača Dukata i Vindije za koje je utvrđeno da sadrže  aflatoksin.

Zabrana uvoza odnosi se na Vindijino trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti s rokom upotrebe do 3. jula, te na homogenizirano i sterilizirano mlijeko u UHT pakiranju, čiji rok upotrebe istječe u junu.

Zabranjen je i uvoz Dukatovog  trajnog mlijeka, također sa 2,8 posto masnoće, s rokom upotrebe do maja, kao i mlijeko “Lagano jutro”, s rokom upotrebe do 25. aprila.

Izvori: Al Jazeera i agencije