HRW traži pritisak Bidena na Srbiju

Traži se da Biden apelira na istragu navoda o policijskom maltretiranju tražioca azila i migranatau Srbiji (Al Jazeera)

Organizacija Human Rights Watch  (HRW), pozvala je potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena, da od premijera Srbije Aleksandra Vučića traži da preduzme konkretne korake u cilju zaštite ljudskih prava, koja, prema njihovoj ocjeni, u Srbiji napreduje brzinom puža, javlja Beta.

“Američka administracija bi trebala Beogradu skrenuti pažnju na loše stanje ljudskih prava i izvršiti pritisak da ispuni svoje međunarodne obaveze u toj oblasti. To znači insistiranje na konkretnim koracima kako bi se okončala nekažnjivost ratnih zločina, istražili i pocesuirali slučajevi lošeg postupanja prema migrantima i tražiocima azila, da bi se ubrzale istrage napada na novinare i da bi se iskorijenila diskriminacija Roma”, izjavila je Lydia Gall, istraživačica HRW-a za Balkan i istočnu Evropu.

Maltretiranje tražioca azila

U otvorenom pismu američkom potpredsjedniku, koje je danas objavljeno, HRW je pozvao Bidena da tokom razgovora s Vučićem ove sedmice u Washingtonu apelira na Aleksandra Vučića da ubrza istragu ratnih zločina, posebno protiv vojnih i policijskih zvaničnika koji možda snose komandnu odgovornost za zločine tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

“Procesuiranje ratnih zločina ometa nedostatak političke volje, slabi mehanizmi zaštite svjedoka i očigledna zaštita visokih zvaničnika koji su umiješani u teške zločine”, navodi se u pismu.

Također se od Bidena traži da insistira na temeljnoj istrazi prenosa tijela stotina Albanaca s Kosova u centralnu Srbiju 1999. u pokušaju da se prikriju ubistva civila.

HRW navodi i da, “uprkos obećanjima premijera Vučića, niko nije priveden pravdi” zbog ubistva trojice braće Bitichi, američkih državljana albanskog porijekla koji su uhapšeni, a zatim ubijeni u Srbiji 1999.

“Vjerodostojne optužbe Fonda za humanitarno pravo protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, u vezi s ratnim zločinima na Kosovu su još jedan razlog za brigu, posebno imajući u vidu pomoć koju SAD pruža srpskoj vojsci”, navodi HRW, pozivajući američke vlasti da od Srbije zahtijevaju istragu tih navoda.

HRW je pozvao Bidena da tokom susreta s Vučićem apelira na istragu navoda o policijskom maltretiranju tražioca azila i migranata, koji su, prema navodima, bili žrtva napada, prijetnji, uvreda, iznuđivanja, uskraćivanja prava na azil i prisilnog vraćanja u Makedoniju.

U pismu se ističe da je istraživanje HRW-a pokazalo da novinari u Srbiji rade u “neprijateljskom okruženju” i poziva Bidena da apelira na efikasnu, nezavisnu i temeljnu istragu svih napada i prijetnji novinarima i medijima, uključujući cyber kriminal.

Političko uplitanje u posao novinara

Organizacija je od oktobra 2014. do marta 2015. razgovarala s 28 novinara koji su opisali fizičke napade i prijetnje, uključujući prijetnje smrću, zbog izvještavanja o osjetljivim pitanjima kao što su ratni zločini i korupcija vlasti.

“Odgovor države na napade i prijetnje novinarima izgleda da je bio slab”, navodi se u pismu.

HRW ističe i da su novinari suočeni s političkim uplitanjem u njihov posao, navodeći kao primjere ukidanje emisije “Utisak nedelje” Olje Bećković, javne kritike Vučića na račun mreže BIRN, cyber napade na internetske portale koji su pisali o plagijatu doktorskog rada ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ili su kritizirali odgovor vlasti na poplave u maju prošle godine.

U pismu se američki potpredsjednik poziva i da od vlasti u Srbiji traži da preduzme korake u cilju osiguranja pristupa javnim službama, zdravstvenim i obrazovnim institucijama svim građanima, bez obzira na etničku pripadnost, starost ili radni status. To se posebno odnosi na Rome, kojima, kako se dodaje, treba obezbijediti adekvatan smještaj u slučajevima prisilnog iseljenja.

“Zaštita prava u Srbiji napreduje korakom puža. Administracija SAD-a bi trebalo da pojasni Beogradu da nastavak dobrih odnosa dviju zemalja također zavisi od mjerljivog poboljšanja stanja ljudskih prava u Srbiji”, kazala je Gall.

Izvor: Agencije