HRW: Presuda Anwaru veliki korak nazad za Maleziju

Zatvor je mala kazna u borbi za slobodu, kazao je Anwar (EPA)

Najviši malezijski sud je potvrdio presudu izrečenu lideru opozicije Anwaru Ibrahimu, koji je osuđen na pet godina zatvora “zbog sodomije.” Njegove pristalice su kazale da je slučaj protiv Anwara namješten.

U saopćenju objavljenom u utorak, Human Rights Watch, grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u SAD-u, navedeno je da je presuda Anwaru Ibrahimu nakon sedam godina politički motiviranih procesa koji poštuju nasilni i arhaični zakon veliki korak nazad za ljudska prava u Maleziji.

Savezni sud je u utorak potvrdio odluku Žalbenog suda donesenu u martu prošle godine, kada je 67-godišnjag proglašen krivim za sodomiziranje bivšeg političkog pomoćnika.

U saopćenju malezijske vlade objavljenom u utorak je navedeno: “Sudije su došli do odluke tek nakon što su objektivno razmotrili sve dokaze. Malezija ima nezavisno pravosuđe, a ranije je bilo mnogo presuda protiv viših državnih zvaničnika”.

Hee Loy Sian, također parlamentarac iz Anwarove partije, kazao je za Al Jazeeru da će se opoziciona Partija narodne pravde sastati u nekoliko narednih sati kako bi donijeli odluku o narednim koracima nakon presude.

“Veoma sam tužan. Ovo je tužan dan za cijelu Maleziju. Bio sam veoma iznenađen. Mislio sam da će Anwar biti danas oslobođen”, kazao je on.

“Ovo je nepravda. Bilo je nekih političkih miješanja. Nema nezavisnosti u pravosuđu. Ovo je crna historija za Maleziju. Kako lider opozicije može biti zatvoren?”.

Anwar jepredsjednik opozicione Partije narodne pravde, 

Novinar Al Jazeere Sohail Rahman je javio iz grada Putrajaya da je Anwarova supruga vrištala na sudu te da je tražila trenutak nasamo sa svojim suprugom nakon izricanja presude.

Odbačene tvrdnje

Rahman javlja da su Anwarovi advokati tokom žalbenog saslušanja tvrdili da je DNK dokaz protiv njega ukaljan, što je tvrdnja koju je sud odbacio.

“Sudija je javno odbacio bilo kakva politički motiv u ovom slučaju. Anwar se sada suočava sa zatvorskom kaznom u rasponu od pet pa do 20 godina zatvora”, kazao je on.

“Također mu je doživotno zabranjeno da se bavi politikom”.

Sodomija je zakonom zabranjena u muslimanski većinskoj Maleziji, a kršenje tog zakona donosi kaznu i do 20 godina zatvora.

Stotine Anwarovih pristalica su se okupile ispred suda, a policija je okružila pristalice.

“Vlada premijera Najiba Razaka je ustrajala u svom politički motiviranom progonu opozicionog lidera Anwara Ibrahima na štetu demokratskih sloboda i prava na nediskriminiranje i privatnost svih Malezijaca”, kazao je Phil Robertson, direktor azijskog ogranka grupe.

Predstavnici Amnesty Internationala su ranije kazali da bi malezijske vlasti trebali prekinuti sa politički motiviranim sudskim progonima kritičara države, među kojima je i Anwar Ibrahim.

“Optužbe za sodomiju su očito politički motivirane i jasan pokušaj malezijskih vlasti da utišaju i potkopaju glasove kritičara. Ako Anwar Ibrahim bude osuđen na zatvor, Amnesty International će ga smatrati zatvorenikom zbog prigovora savjesti”, kazao je Richard Bennett, direktor Amnesty Internationala za Aziju i Pacifik.

Kritičari i nezavisni aktivisti za ljudska prava su ranije kazali da je slučaj protiv Anwara posljednji trzaj malezijskog autoritarnog sistema u dugotrajnoj kampanji koalicione vlade da ušutka svoju najveću prijetnju.

Anwar je uoči izricanja presude Al Jazeeri kazao da je optimističan: “Oprezno sam optimističan, ali sam također i realista. Mentalno, duhovno i fizički sam spreman da se vratim u zatvor”.

“Cijena pravde’

On je rekao da će odlazak u zatvor biti mala cijena u njegovoj “borbi za pravdu i slobodu svih Malezijaca”.

“Bez obzira da li se radi od pet ili 10 godina, više mi nije važno. Moram da se borim sa svima njima, naravno. Mogu mi izreći 20 godina, uopće mi nije bitno”.

Anwar je optužen za sodomiziranje muškog pomoćnika 2008., ali ga je Visoki sud oslobodio optužbi 2012.

Međutim, Prizivni sud je poništio presudu o oslobađanju optužbi u martu prošle godine, te ga osudio na pet godina zatvorske kazne. On je rekao da su optužbe izmišljene kako bi se uništila njegova politička karijera.

Mnogi smatraju da je Anwar najveća prijetnja premijeru Najibu Razaku, čija partija vlada Malezijom od nezavisnosti 1957., ali koja je suočena sa padom popularnosti.

Anwar je prethodno bio osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je svrgnut sa pozicije zamjenika premijera 1998. zbog ranijih optužbi za sodomiziranje bivšeg porodičnog vozača te zbog zloupotrebe ovlasti. Oslobođen je 2004. godine nakon što je malezijski vrhovni sud ukinuo presudu za sodomiju.

Anwar je prevodio svoju alijansu do velikog uspjeha bez presedana na izborima 2008., a napravio je veliki napredak i na izborima 2013.

Najibova Fronta nacionalne koalicije je pobijedila na izborima uz malu većinu, a izgubila je na popularnosti u odnosu na opoziciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije