Hrvatski vojnici izmješteni iz Iraka u Kuvajt

U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske (Reuters)

U skladu sa odlukom NATO-a o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt i nalaze se na sigurnom, saopćilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH).

U Kuvajt je izmješteno četrnaest pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije bit će vraćeni u Hrvatsku.

“Pratimo sigurnosnu situaciju sa saveznicima i donosit će se odgovarajuće odluke u koordinaciji sa saveznicima”, sapćio je MORH i istaknuo da je sigurnost hrvatskih vojnika najvažnija.

Podrška NATO-a

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper izjavio je u ponedjeljak navečer kako Washington nije donio odluku o povlačenju vojnika iz Iraka, pošto se pojavilo pismo američkog generala u kojem se nagovještava odlazak Amerikanaca iz te države, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su sve članice NATO-a uz Sjedinjene Američke Države kada je riječ o Bliskom istoku, nakon što je Washington izvijestio NATO o svom napadu dronom u kojem je poginuo iranski general Qassem Soleimani.

Odluka Berlina

Njemačke jedinice u Iraku bit će djelimično premještene u Jordan i Kuvajt zbog napetosti nakon američkog ubistva iranskog generala Soleimanija.

Snage u Bagdadu i Tadžiju bit će „privremeno smanjene“, napisali su ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer i ministar vanjskih poslova Heiko Maas u pismu parlamentarcima, čiju je kopiju vidjela agencija dpa u utorak.

Oboje su ponovili da su u toku razgovori s Vladom u Bagdadu o kontinuitetu rasporeda njemačkih snaga.

„Naravno da ćemo poštovati svaku suverenu odluku iračke Vlade“, napisali su.

„Mi smo načelno spremni nastaviti svoju provjerenu podršku međunarodno koordiniranog okvira, ako to želi Irak  te ako to situacija dopušta.“

Izvor: Agencije