Hrvatski sabor potvrdio novu Vladu desnog centra

Prioritet je da se u potpunosti iskoriste sredstva dobijena iz EU fonda pomoći od 22 milijarde eura (EPA)

Hrvatski sabor izglasao je većinom glasova povjerenje vladi desnog centra premijera Andreja Plenkovića, lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), u kojoj je potpredsjednik predstavnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

Poslije cjelodnevne rasprave, za drugu Plenkovićevu vladu glasalo je 76, a protiv je bilo 59 zastupnika.

Sabor ima ukupno 151 zastupnika, a glasanju je pristupilo njih 135, prenosi Beta.

Uz 66 zastupnika HDZ-a, za 15. hrvatsku vladu glasalo je svih osam zastupnika nacionalnih manjina, među kojima tri srpska iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i po jedan Reformista i Hrvatske narodne stranke (HNS).

Premijer je u četvrtak ujutro u Saboru predstavio program i sastav vlade, istaknuvši kao prioritete zdravstvenu sigurnost građana, povećanje prosječne plate sa sadašnjih 880 na 1.000 eura, veće penzije, smanjenje poreza i otvaranje 100.000 radnih mjesta.

Šestnaest umjeto 20 ministarstava

Plenković je rekao je da se u ovoj godini, zbog velike svjetske krize uzrokovane korona virusom, očekuje ekonomski pad od gotovo 10 posto, ali da procjene govore da će već iduće godine doći do rasta od blizu šest posto.

Prema njegovim riječima, prioritet će biti da se u potpunosti iskoriste sredstva dobijena iz EU fonda pomoći u visini od 22 milijarde eura, kao dodatna snažna poluga za oporavak privrede.

Istakao važnost saradnje sa zastupnicima iz redova nacionalnih manjina.

“Oni su bili i bit će naši partneri, jer želimo graditi uključivo i tolerantno društvo, koje dijeli i nacionalne i univerzalne vrijednosti”, istakao je Plenković.

Nova Vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava.

Većinu ministarstva vodit će isti ministri – na čelu Ministarstva vanjskih poslova ostaje Gordan Grlić Radman, unutarnjih poslova Davor Božinović, financija Zdravko Marić, branitelja Tomo Medved, zdravstva Vili Beroš i poljoprivrede Marija Vučković.

Ministarstvo saobraćaja i dalje će voditi Oleg Butković, a Nina Obuljen Koržinek kulture i medija.

Vlada ima četiri potpredsjednika

U nekim resorima je došlo do zamjena mjesta ili spajanja, pa je tako dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović dobio i resor porodice i socijalne politike.

Dosadašnji ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić sada vodi resor privrede i održivog razvoja, a ministar gospodarstva Darko Horvat, resor građevine, prostornog uređenja i državne imovine.

Bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs ponovo će voditi taj resor, dok će za resor obrane biti zadužen dosadašnji ministar državne imovine Mario Banožić.

Nove ministrice su Nikolina Brnjac, koja će biti zadužena za turizam i sport, a Nataša Tramišak za resor regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

Ministar uprave i pravosuđa je Ivan Malenica, koji je zaražen korona virusom, pa nije bio na glasanju o vladi i polaganju zakletve.

Nova Vlada ima i četiri potpredsjednika – uz Medveda, Božinovića i Marića, novi potpredsjednik je predstavnik SDSS-a Boris Milošević.

Izvor: Agencije