Hrvatski MVEP: Vučić opravdava oružanu pobunu 90-tih

Iz Hrvatske reagirali na Vučićeve izjave (Tanjug)

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) ocijenilo je danas kao krajnje neprihvatljivu jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu sa ciljem rušenja ustavnopravnog poretka Hrvatske početkom ‘90-ih, i pozvalo je Srbiju da umjesto manipulisanja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država. 

“Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića”, navodi se u saopštenju ministarstva, koje prenosi Hina i podsjeća da o tome jasno govore relevantne rezolucije VS-a i GS OUN, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske kontratužbe. 

Kako se navodi, upravo pretenzije na miješanje u unutrašnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od jučer. 

‘Razumljiva pobuna’

Ministarstvo ističe da Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina i gradi tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je “razumljivo” što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti. 

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Young Boys. 

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje. 

Izvor: Agencije