Hrvatski budžet u suficitu prvi put od osamostaljenja

Zdravko Marić, Hrvatska, Ministar financija
Marić: 'Nisam bio u sukobu interesa niti sam povrijedio načela djelovanja' (EPA)

Hrvatski ministar financija izjavio je za Hrvatsku televiziju prvog dana nove 2018., kako je suprotno svim očekivanjima, proračun opće države, po europskoj metodologiji, prvi put od hrvatske samostalnosti godinu završio u suficitu, čime će se javni dug smanjiti sa 80 na 78 posto BDP-a te da je na bolje punjenje proračuna najviše utjecala porezna reforma.

“U petak smo zaključili riznicu i platili sve unešeno u sustav. Godina 2017. je bila povijesno uspješna. Konačne podatke ćemo imati na proljeće, kad će Državni zavod za statistiku i Hrvatska narodna banka objaviti službene podatke uz verifikaciju Eurostata; no možemo reći da smo u odnosu na originalni plan pet milijardi kuna (666 milijuna eura) ostvarili bolji rezultat, s prihodovne i s rashodovne strane. Ali, ovaj put smo prvi puta od 2009. godine povećali plaće, indeksirali mirovine, ostvarili uštede na kamatama i drugo”, rekao je on za Hrvatsku televiziju.

“Kada se, prema europskoj metodologiji, sve skupa zbroji, uz državni proračun, lokalna samouprava i izvanproračunski korisnici, Republika Hrvatska, dakle proračun opće države Republike Hrvatske u 2017. je bio u suficitu”, dodao je, kako prenosi Hina. 

Dakle, naglasio je ministar, ostvaren je višak prihoda nad rashodima.

Analiza, pa prijedlozi daljnjeg rasterećenja

“To je prvi puta od kada mjerimo i pratimo po europskoj metodologiji, a prema mojim saznanjima, i prvi puta od naše neovisnosti i samostalnosti. Taj podatak utječe i utjecat će na smanjivanje javnog duga u BDP-u u odnosu na prethodno projiciranih 80 posto. Prema našim zadnjim projekcijama, idemo unutar 78 posto BDP-a i činimo situaciju da bismo na polovici našeg mandata već ispunili i premašili cilj koji smo si zadali za cijeli mandat”, rezimirao je hrvatski ministar financija.

Na pitanje koji je razlog tako dobrom punjenju proračuna te koliko su na to utjecali rekordi ovoga ljeta u turizmu, odgovorio je kako su oni sigurno imali svoj udio, uz općenito performanse gospodarstva i općenito efikasno prikupljanje poreznih prihoda.

“Apostrofirat ću i poreznu reformu, koja se pokazuje kao vrlo uspješna i dobro ciljana”, rekao je Marić.

Ministar financija na Novu godinu je obećao građanima da će ponovno učiniti jedan značajan iskorak i napraviti i dodatne analize i procjene, a onda i doći s jednim prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019. godinu.

Izvor: Agencije