Oglasi

Hrvatske zastave umjesto dvojezičnih tabli

Hrvatski branitelji su u Vukovaru preko dvojezičnih tabli na državnim institucijama postavili naljepnice sa slikom hrvatske zastave.
Naljepnice koje postavljaju branitelji takvih su dimenzija da se ne vide ni latinični ni ćirilični natpisiHrvatski radio Vukovar/ Ustupljeno Al Jazeeri

Nakon komemoracije u Borovu, kojom su članovi obitelji, predstavnici hrvatskog državnog vrha i braniteljskih udruga odali počast dvanaestorici hrvatskih redarstvenika ubijenih u tom selu 1991. godine, skupina branitelja u Vukovaru je ponovno izrazila neslaganje s uvođenjem dvojezičnosti u gradu.

Na nazive institucija, koje su ispisane na hrvatskom i srpskom jeziku, te latiničnom i ćiriličnom pismu, postavili su naljepnice sa slikom hrvatske zastave.

Učinili su to na zgradama Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Policijske postaje Vukovar, a kako prenose hrvatski mediji, namjera im je to učiniti na svim institucijama u gradu na kojima su postavljene dvojezične i dvopismene ploče.

Referendum o ćirilici

Hrvatska televizija prenosi kako to rade mirno i uz pjesmu, a policija, koja je prisutna na mjestu događaja, ne reagira.

Naljepnice s hrvatskom zastavom postavljene na 20-ak lokacija u gradu, osim one na zgradi vukovarske policijske postaje sa koje je naljepnica u međuvremenu uklonjena.

Od početka rujna prošle godine u Vukovaru su počeli nemiri zbog postavljanja ploča s natpisima državnih institucija i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Nakon toga, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara inicirao je i raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma u cijeloj Hrvatskoj, poznatiji kao "referendum o ćirilici".

Referendumsko pitanje, prema prijedlogu Stožera, glasi: "Jeste li za to da se članak 12., stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma, kojim se služe pripadnici nacionalne manjine, ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice?"

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.