Hrvatska vlada razriješila dužnosti Josipu Rimac i Anu Mandac

Vlada Republike Hrvatske razriješila je dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva Anu Mandac, potvrdio je za Al Jazeeru glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prethodno je izjavio kako nema nedodirljivih i kako je dosta korupcije, komentirajući u intervjuu za Media servis uhićenja dužnosnika, među kojima su predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, prenosi Hina.

“Znam o tome onoliko koliko je javnost obavijestila policija. U svakom slučaju, riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako i treba biti”, kazao je Plenković.

“Ukoliko se u ovim istragama pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo, za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku pripadnost. Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: Dosta je korupcije”, poručio je.

Plenković: Svaki trenutak dobar za borbu protiv korupcije

Na pitanje zašto su uhićenja uslijedila baš pred parlamentarne izbore Plenković je odgovorio da je svaki trenutak dobar kad je riječ o borbi protiv korupcije.

“Ne odlučuje izvršna vlast kada se pokreću ovakve akcije, ne odlučujem ja kao premijer da netko eventualno radi djela koja bi bila protuzakonita. Ako netko osobno tako nešto učini, za to mora i odgovarati”, poručio je, dodavši da akcija nema nikakve veze s Vladom ni s terminom izbora.

Od petka rano ujutro u Hrvatskoj traju uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, potvrdilo je Hini Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) počeo je na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Izvori bliski istrazi potvrdili su Hini da su u petak ujutro uhićeni državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac te predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Hina je ranije, pozivajući se na izvore bliske istrazi, prenijela da je Jakupčić priveden u petak ujutro zbog sumnji za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem.

Odvjetnik: Jakupčić uhapšen u vezi s vjetroelektranama 

Hrvatski mediji prethodno su objavili neslužbenu informaciju da je Jakupčić uhićen, a tu je informaciju za Al Jazeeru potvrdio njegov odvjetnik Vladimir Terešak.

Terešak je naknadno potvrdio da je njegov branjenik i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić uhićen u okviru istrage u vezi s vjetroelektranama kod Knina, a za koje se svojevremeno, kao kninska gradonačelnica, zalagala Josipa Rimac.

“Jakupčićevo uhićenje je povezano s istragom oko vjetroelektrana. Konkretne detalje ću znati nakon ispitivanja osumnjičenika u USKOK-u, koje je predviđeno za petak poslijepodne. Jedino znam da su Hrvatske šume po nekom drugom odvjetniku tužile jednu tvrtku za smetanje posjeda”, kazao je Terešak za Hinu.

Traju pretrage poslovnih prostorija Hrvatskih šuma i Jakupčićevog stana, dodao je Hinin izvor.

Član uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš potvrdio je da je Jakupčić priveden, ali je kazao i da članovi uprave nisu razgovarali s djelatnicima koji su jutros bili u Hrvatskim šumama, pa ne znaju razloge takvog postupanja.

“Prema informacijama koje smo pročitali na portalima, dâ se naslutiti da navedena tema nema veze s gospodarenjem šumama nego da se radi o jednom projektu vezanom za bivšu upravu Hrvatskih šuma”, kazao je.

Odvjetnik Željko Gulišija potvrdio je Hini da je Rimac u PNUSKOK-u, a pretpostavlja da je uhićena, s obzirom na to da je otamo zatražila njegovu pravnu zaštitu.

Rimac u PNUSKOK-u

“Rekla mi je da se nalazi na PNUSKOK-u i da želi da je zastupam. Čim se nalazi tamo, u najmanju ruku je privedena, to je minimum, a ja pretpostavljam da je uhićena”, rekao je Gulišija.

Taj odvjetnik, branitelj državne tajnice u Ministarstvu uprave, rekao je i da pretpostavlja kako je njegova branjenica i bivša kninska gradonačelnica uhićena zbog istrage povezane s vjetroelektranama.

“Ne mogu službeno potvrditi, ali pretpostavljam da je riječ o vjetroelektranama”, kazao je za Hinu Gulišija.

Pritom je naveo da će više detalja znati tijekom poslijepodneva izda li mu Rimac punomoć kao branitelju.

Policija je u petak u Splitu uhitila Ivana Melvana, voditelja uprave Hrvatskih šuma u tom gradu, koji je nakon toga odvezen u Zagreb, gdje će dati izjavu u PNUSKOK-u, doznaje se od njegova odvjetnika Nediljka Ivančevića.

“Gospodin Melvan je sada na putu u Zagreb, gdje će dati izjavu djelatnicima PNUSKOK-a, koji će spis dostaviti dežurnom zamjeniku USKOK-a, koji će odlučiti o daljnjem postupku”, rekao je za Hinu Ivančević u poslijepodnevnim satima.

Hapšenje u Splitu, izvidi u Gračacu

Na upit je li Melvanovo uhićenje povezano s ostalim uhićenjima u vezi s vjetroelektranama kod Knina Ivančević je rekao kako o tome ne može govoriti.

I u zgradi Općine Gračac obavlja se policijski izvid, potvrdio je predsjednik Gradskog vijeća Tadija Šišić, dodavši da u Općini nisu informirani o statusu načelnice Nataše Trubić, za koju mediji tvrde da je uhićena u akciji USKOK-a vezanoj za gospodarski kriminal, kako prenosi Hina.

“Od jutros je policijsko vozilo ispred Općine i mogu samo potvrditi da se nešto događa. Nije mi poznato ni gdje je načelnica, ali mislim da nije uhićena, vjerojatno bih to znao”, rekao je Šišić.

Dodao je da nije pokušao zvati načelnicu jer se “vjerojatno ne bi ni javila, pa ne želim smetati”.

Na službene telefonske brojeve u zgradi Općine Gračac također se nitko ne javlja, navodi agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije