Hrvatska: Razmjena teritorija Kosova i Srbije neprihvatljiva

Otvaranje pitanja granica možda može riješiti jedan problem, ali i otvoriti mnoge druge, istakla hrvatska ministrica (Arhiva)

Hrvatska smatra i da otvaranje pitanja razmjene teritorija nije dobro u kontekstu stabilnosti jugoistoka Evrope, rekla je ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirajući ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o promjeni granica između Srbije i Kosova.

Vučić je prošlih sedmica iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova u kojem dominira srpsko stanovništvo za etnički većinski albanski dio južne Srbije kako bi se dvije zemlje približile rješavanju spora.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci se prvo složio, ali je zadnjih dana djelomično povukao podršku tom prijedlogu.

Sjedinjene Američke Države su se u međuvremenu izjasnile da će prihvatiti rješenje ako se oko njega slože obje strane, a zemlje poput Njemačke i Austrije izrazile su zabrinutost.

“Naš je stav da otvaranje pitanja granice i razmjene teritorija nije dobro načelo u smislu doprinosa stabilnosti u ovom dijelu Europe, ali i šire”, poručila je ministrica Pejčinović Burić u Banjoj Luci nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), prenosi agencija Hina.

Otvaranje drugih problema

Na sastanku je sudjelovao i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, dok je kosovski ministar Behgjet Pacolli otkazao sudjelovanje nakon što mu je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio kako je nepoželjan u tom gradu.

“Otvaranje pitanja granica možda može riješiti jedan problem, ali i otvoriti mnoge druge, i stoga smo vrlo oprezni oko bilo kakvih mogućih rješenja koja bi to uzela u osnovu, no ne bi vodila računa o aspektu stabilnosti i sigurnosti u regiji”, poručila je Pejčinović Burić, dodavši kako bi se razmjenom teritorija mogla otvoriti pitanja i u drugim dijelovima Evrope.

Na opasnost razmjene teritorija prošle su sedmice upozorila i trojica bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH.

“Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutnih prebivališta”, napisali su u otvorenom pismu šefici evropske diplomatije Federici Mogherini švedski, britanski i njemački diplomati Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling.

Pejčinović Burić je u Banjoj Luci sudjelovala na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova država SEECP-a, procesa pokrenutog 1996. u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje.

BiH preuzela predsjedavanje

Tom prlikom je BiH predstavila svoje prioritete za drugo predsjedavanje inicijativom koje je preuzela u aprilu 2018. od Slovenije, sa sloganom “Bolja povezanost za bolji život”, što je i prioritet bosanskohercegovačkog vodstva SEECP-om.

Hrvatska ministrica je čestitala BiH na preuzimanju predsjedavanja i naglasila kako su “predstavljeni prioriteti vrlo slični interesu i većine država članica EU”, od kojih pet sudjeluje i u tom procesu.

Članice inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska, Slovenija i Kosovo.

Izvor: Agencije