Hrvatska oprašta dugove najugroženijim građanima

Sporazumi će biti potpisani sutra sa bankama i teleoperaterima, a u idućim danima i s više desetaka gradova (Al Jazeera)

Čelni ljudi četiri najveća hrvatska grada, te direktori nekih državnih preduzeća, u Vladi su potpisali sporazum o oprostu dugova najugroženijim građanima.

Za gotovo 60.000 građana, čiji su računi blokirani više od godinu, oprostit će se dugovi do 4.600 eura.

Građani ukupno duguju 200.000 eura bankama, teleoperaterima, komunalnim i državnim preduzećima.

‘Novi početak’

Sporazumi će biti potpisani sutra sa bankama i teleoperaterima, a u idućim danima i s više desetaka gradova.

Građani oprost duga mogu zatražiti u poslovnicama Fine, Finansijske agencije u državnom vlasništvu, početkom idućeg mjeseca.

Hrvatski premijer Zoran Milanović kaže kako je ovo prvi put da država poduzima ovakav projekt, nazvan “Novi početak”.

“Želim naglastiti da on ne bi bio moguć bez dobre volje i suradnje gradonačelnika i zamjenice gradonačelnika Zagreba. Jer, oni odgovaraju svojim biračima i odgovaraju za svoje proračune. Ovo je izrazito socijalna mjera, na to smo ponosni. Ovo je izvanredna mjera, dakle, ne može sustav stalno počivati na ovakvim potezima”, kazao je Milanović.

“Ova mjera sama po sebi neće riješiti tešku poziciju osoba koje će biti korisnici mjere. Na nama je, na svim razinama, na razini gradova i na državnoj razini da upre sve snage kako bi se povećala zapošljivost naših građana, jer jedino kroz zapošljavanje ćemo buduće izbjeći potrebe za potpisivanja ovakog ili sličnih sporazuma“, zaključila je zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek.

Izvor: Al Jazeera