Hrvatska od danas predsjeda Evropskom unijom

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. januara koncertom u Bruxellesu (Arhiva)

S prvim minutama januara Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Evropske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EU-a, prenosi Hina.

Početak predsjedanja bit će službeno obilježen 9. januara 2020. dolaskom članova Evropske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. januara koncertom u Briselu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Predstaviti zemlju u što boljem svjetlu

Sastanak povjerenika Evropske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen i hrvatske vlade održat će se 9. januara u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Za potrebe predsjedanja uređen je dosad nedovršeni dio NSK-a, koji će biti središte hrvatskog vođenja Evropske unije. U novouređenom prostoru koji je pretvoren u moderni kongresni centar na raspolaganju je velika dvorana od 550 četvornih metara, osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagovaonica za delegate. Ondje su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta.

Predsjedanje je prilika da se zemlja predstavi u što boljem svjetlu evropskoj javnosti te da se za europske teme senzibilizira domaća javnost.

Izvor: Agencije