Oglasi

Hrvatska: Novčane naknade ratnim žrtvama silovanja

U Hrvatskoj je predviđeno da žrtve dobiju od 13.000 do 19.000 eura jednokratne naknade, uz mjesečnu naknadu i druge oblike pomoći.
U Vladi RH smatraju da će to rješenje doprinijeti razvoju zakonskih standarda u regijiRodrigo Cesar Winhaski-EyeEm- Ilustracija

Hrvatska vlada usvojila je Konačni prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, koji predviđa jednokratnu naknadu žrtvama u iznosu 13.000 eura, a za teže posljedice seksualnog nasilja 19.000 eura.

Bit će im isplaćena i mjesečna novčana naknada u iznosu 317 eura.

Žrtve silovanja imat će pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć te obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje.

Tim zakonom omogućavaju im se redovni sistematski pregledi, kao i smještaj u ustanove za pružanje podrške i usluga.

Zakonski standardi

U Vladi smatraju da će to rješenje doprinijeti razvoju zakonskih standarda u regiji.  

"Nakon više od 20 godina od počinjenja seksualnog nasilja u Domovinskom ratu žrtve, žene i muškarci, konačno će dobiti pravo na tretiranje s poštovanjem i pravo na priznanje patnje", rekla je zamjenica ministra hrvatskih branitelja Vesna Nađ.

Ističe kako su takva rješenja rijetka i u svijetu te dodaje da je Hrvatska prva zemlja u regiji koja žrtvama seksualnog nasilja dodjeljuje dostojanstven iznos jednokratnog materijalnog obeštećenja kao odgovor na propust države i društva u njihovoj zaštiti i ostvarivanju prava u proteklih dvadesetak godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.