Hrvatska ne odustaje od Pelješkog mosta

Hrvatska je spremna ratificirati sporazume o Luci Ploče i o prolasku kroz Neum (Anadolija)

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je u utorak da je povezivanje teritorije Hrvatske, odnosno izgradnja Pelješkog mosta, unutarnje pitanje Hrvatske, te da se od toga neće odustati.

“Izgradnjom Pelješkog mosta neće biti dovedeni u pitanje interesi Bosne i Hercegovine, ali Hrvatska neće odustati od povezivanja dviju teritorija”, rekao je on na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Leko je razgovarao s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovinerne o otvorenim pitanjima dviju zemalja, te je ocijenio da su razgovori bili otvoreni, srdačni i konstruktivni, ali kako to ne podrazumijeva da su se sagovornici složili o svim pitanjima, niti o načinu rješavanja tih pitanja.

“Složili smo se o strateškim ciljevima, a Bosna i Hercegovina je deklarirala dva važna strateška cilja: članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. S toga stanovišta, Hrvatska je zainteresirana za prosperitet Bosne i Hercegovine i za uspješno pristupanje tim asocijacijama. Hrvatska, a posebno Sabor, ima značajna iskustva oko tih procesa i voljni smo ne samo prenijeti ta znanja i iskustva, nego ih ponuditi onoliko koliko ih Bosna i Hercegovina traži”, istaknuo je on.

Kada su u pitanju granice dviju zemalja, Leko je zaključio da Bosna i Hercegovina i Hrvatska vrlo dobro funkcioniraju na privremenom režimu i da treba nastaviti s tim, te pokušati naći rješenja u stalnim bilateralnim razgovorima i dogovorima, dodajući da je Hrvatska spremna ratificirati sve potpisane ugovore.

Vrijednosti i standardi

Potcrtao je kako je Hrvatska zainteresirana za funkcionalnost, demokratsku i evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine na standardima koji vrijede u članicama EU-a, što podrazumijeva da je vrlo važno naći rješenje i tražiti rješenje u Bosni i Hercegovini za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, ne ugrožavajući ni građansku Bosnu i Hercegovinu.

“Hrvatska ne nudi rješenja, nego zastupa vrijednosti i standarde, potiče da se unutar Bosne i Hercegovine traže rješenja i ostat ćemo na tim principima”, kazao je Leko.

Potvrdio je kako je Hrvatska spremna ratificirati sporazume o Luci Ploče i o prolasku kroz Neum, kao i raditi na što bržoj realizaciji projekata poput Jadransko-jonske autocese i koridora 5c.

“Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske su na zadovoljavajućem nivou, a ekonomska saradnja ove dvije zemlje mogla bi biti na znatno višem nivou”, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

“Naša, bosanskohercegovačka pokrivenost uvoza izvozom je oko 52 posto i skrenuli smo pažnju da smo kao Bosna i Hercegovina zainteresirani da smanjimo deficit u našoj vanjskotrgovinskoj razmjeni. Kao zakonodavni organi konstatirali smo da trebamo činiti dodatne napore da naši izvršni organi potpišu ugovore koji će dodatno poboljšati odnose”, kazao je Bećirović.

Izvor: Agencije