Hrvatska: Kapetan Dragan u Splitu do sredine jula

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske potvrdilo je da će Dragan Vasiljković, poznat tokom rata u Hrvatskoj kao ”kapetan Dragan”, biti izručen Hrvatskoj do 15. jula.

Vasiljković, koji je u pritvoru u Australiji, trebao bi biti izručen u Split, gdje se protiv njega vodi istražni postupak za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.

Prema australskom zakonodavstvu, transfer osumnjičenika trebao bi biti obavljen najkasnije 60 dana od donošenja konačne odluke o izručenju.

Australski Vrhovni sud odbio je Vasiljkovićevu žalbu 15. maja, čime je on iscrpio sva pravna sredstva kako bi spriječio izručenje.

Vasiljkoviću, koji je u Australiji promijenio ime u Daniel Snedden, preostaje mogućnost direktnog apela ministru pravde Michaelu Keenanu za promjenu odluke o ekstradiciji.

Protiv Vasiljkovića se u Hrvatskoj vodi istražni postupak za ratne zločine.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je počinio zločine od 1991. do 1993. nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima kao zapovjednik paravojnih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa nije upoznato sa informacijom koju je Al Jazeera jučer objavila – da je Srbija tražila izručenje svog državljanina Vasiljkovića.

Kako je rečeno iz Ministarstva, ne očekuju komplikacije u tom postupku.

Uhapšen 2006.

U januaru ministar pravde Srbije Nikola Selaković u dopisu australskom ministru pravde zatražio je da se Hrvatskoj ne dozvoli izručenje Vasiljkovića, istaknuvši da su pravosudni organi Srbije spremni za provođenje krivičnog postupka protiv njega.

Prošle sedmice Vasiljkovićev advokat Dan Mori apelovao je na ministra Keenana da djeluje kako bi se u Hrvatskoj, u slučaju suđenja, uzelo u obzir da je njegov klijent proveo devet godina u australskom zatvoru, prenose australski mediji.

Vasiljković negira navode o ratnim zločinima.

On je uhapšen u Perthu 2006. i od tada se veći dio vremena nalazi u pritvoru.

Na slobodu je uvjetno pušten 2009. godine, nakon čega je pobjegao. Ponovno je uhapšen u maju 2010. na osnovu odluke Vrhovnog suda.

Australska vlada je u novembru 2012. donijela odluku da će Vasiljkovića izručiti Hrvatskoj, nakon čega je uslijedio žalbeni proces.

Izvor: Al Jazeera i agencije