Hrvatska i BiH potpisale ugovor o izručenju

Hrvatski i bosanskohercegovački ministri pravosuđa potpisali su u srijedu u Zagrebu dugo najavljivani ugovor o izručenju.

Ugovorom dvije vlade planiraju stati na kraj osobama sa dvojnim državljanstvom koje u drugu zemlju bježe od krivičnog progona.

Međutim, ugovor se ne odnosi na ratne zločine i ne vrijedi retroaktivno.

Ministri pravosuđa BiH i Hrvatske, Bariša Čolak i Orsat Miljenić, uvjereni u dobar posao, nazdravili su šampanjcem.

„Svjesni smo da zbog dvostrukog državljanstva pobjegnu u drugu zemlju, dobiju imunitet. To je ono što želimo izbjeći”, rekao je Miljenić.

Ustupanje kaznenih progona

Kako je kazao Čolak, „odnosi se to na kaznena djela organiziranog kriminala, pranja novca i terorizma”.

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, dogovor se odnosi samo na slučajeve koji se dogode u budućnosti.

Ante Jelavić i Miroslav Kutle dva su bjegunca na koja se ugovor, naprimjer, neće moći primijeniti.

Kutle je od pravomoćne osuđujuće presude u Hrvatskoj pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. Prema posljednjim informacijama živi u Banjoj Luci.

Jelavić je, s druge strane, godinama u Hrvatskoj, iako ga bosansko-hercegovačko pravosuđe traži zbog slučaja Hercegovačke banke.

Obojica imaju dvojno državljanstvo. No, za njih, tvrde ministri, postoje druge pravne metode.

“Imamo mogućnost ustupanja kaznenih progona i mogućnost saslušanja svjedoka video linkom”, pojasnio je Čolak.

Također, postoji mogućnost potvrđivanja kazne. To se dogodilo Branimiru Glavašu, koji je od zatvorske kazne zbog ratnog zločina prebjegao u BiH, no sada je ipak služi u zatvoru u Mostaru.

Međutim, ugovor potpisan u srijedu ne odnosi se na ratne zločine, pa se osobe protiv koji se vodi takav postupak ne mogu izručiti zemlji koja ih traži.

Izvor: Al Jazeera