Hrvati i turisti pune privatne muzeje

Zanimanje građana Hrvatske za muzeje iz godine u godinu raste. Više od četiri milijuna građana prošle je godine posjećivalo muzeje, što je dvostruko više u odnosu na posjećenost prije četiri godine. Najviše posjetitelja uglavnom ima u muzejima privatnih osnivača, koji privlače atraktivno ispričanom pričom i nizom drugih sadržaja.

Kako optička varka prevari mozak, zanima sve dobne skupine, a Al Jazeerina ekipa posjetila je Muzej iluzija, koji je postao novi i dobro prihvaćeni član zagrebačke muzejske scene.

“Najbolje mi je bila ona soba u koju uđeš, pa ti se sve vrti. I ona soba s kamerama”, priča Dino Barišić iz Zadra.

Riječ je o privatnom muzeju, jednom od pet u Hrvatskoj.

Stalni rast posjetitelja

“Ideja je bila napraviti nešto zabavno, nešto drugačije, nešto što će privući turiste, kojih ima sve više u Zagrebu, ali i domaće stanovništvo, i ponuditi edukaciju, zabavu i nešto sasvim drugačije i neviđeno”, objašnjava Roko Živković, osnivač Muzeja iluzija.

Nisu registrirani kao privatni muzeji, iako im to zakon sada omogućava, nego kao tvrtke i nevladine udruge. Razlog je, kažu, nedostatak novca da ispune uvjete i zaposle, među ostalim, traženi stručni kadar.

“Borimo se za sponzore, donatore, pratimo natječaje, apliciramo na gradske i državne natječaje, dokazujemo se, i tako… Još uvijek su to simbolične cifre, presimbolične na veličinu svega, ali evo ovdje smo volonteri. Nemamo troškove, velike plaće, a i doprinosa. I živi smo treću godinu”, ukazuje Valentino Valjak, voditelj muzeja “Ferdinand Budicki”.

Manju novčanu pomoć države mogu ostvariti povremeno putem natječaja, pa većina privatnih muzeja financijsku konstrukciju pojačava prodajom suvenira, organizacijom radionica, edukacija ili rođendanskih proslava.

Da osim vrhunske umjetničke mogu imati i isplativu financijsku priču, dokazuje Muzej prekinutih veza. Gostuju u inozemstvu, imaju stalni rast posjetitelja i 17 zaposlenih.

“Cijeli muzej se financira isključivo od prodanih ulaznica i od suvenir-shopa. To su u omjerima 70-30 posto. To je ono od čega sve funkcionira, svi zaposleni, razvoj, investiranje nazad… Tako da kažemo da smo imali prošle godine 80.000 posjetitelja, što je, ja mislim, dosta respektabilan broj za Hrvatsku”, kaže Dražen Grubišić, osnivač Muzeja prekinutih veza.

‘Zanimljiv, zabavan i tužan’

Predmeti koji podsjećaju na bivše veze – ljubavne, prijateljske, obiteljske – od proljeća stalni će postav imati na poznatom Hollywood Boulevardu u Los Angelesu.

“Vidio sam muzej i svratio. Veoma je zanimljiv, zabavan i tužan u isto vrijeme”, kaže Ean, posjetitelj iz Engleske.

“Svaka stvar ima zanimljivu priču i zbilja me zainteresirao. Nikada nisam vidio muzej kao ovaj”, priznaje Yukito iz Japana.

A kad je dobra ideja ispričana na dobar način, uspjeh teško može izostati.

Izvor: Al Jazeera