HPK Engineering preuzima Željezaru Smederevo

Na sjednici Vlade Srbije večeras je odlučeno da će upravljanje Željezarom Smederevo pripasti holandskoj firmi HPK Engineering.

O toj odluci izjasnili su se privatizacioni savjetnik, kao i komisija Agencije za privatizaciju.

Vlada je zadužila Ministarstvo privrede da provede potrebne aktivnosti u vezi sa zaključenjem Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savjetovanja.

“Novi menadžment se ugovorom obavezao da će Železara za šest meseci postati profitabilna kompanija”, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić za RTS

Kako je dodao, ugovor predviđa i da ne bude otpuštanja, a menadžement je saopštio da će zaposliti ljude koji će zamijeniti radnike koji ove godine odu u penziju. 

‘Pokrenuli simbol industrije Srbije’

Ugovorom je predviđeno i ulaganje od 20 miliona dolara, što će biti iskorišteno za nabavku novih sirovina, kako bi se proizvoidnja podigla na 1,5 miliona tona godišnje, naveo je premijer Srbije.

Smederevo će voditi 24 menadžera koje će Srbija plaćati 350.000 eura godišnje. Radnicima će novim kolektivnim ugovorom podići plate za 10 posto.

Srbija će kontrolisati rad Željezare i proizvodnju, a menadžment se obavezao da vrijednost sirovina u fabrici ne smije pasti ispod 80 miliona dolara.

“Prvi put u poslednjih 20 godina da smo uspeli da pokrenemo nešto što je simbol industrije Srbije, da će doprinositi povećanju industrijske proizvodnje i BDP-a”, rekao je Vučić.

Raniji dogovori

Holandska kompanija, čiji je suvlasnik slovački biznismen Peter Kamaraš, dala je najbolju ponudu za profesionalno upravljanje željezarom na konkursu raspisanom prije tri sedmice. Ugovor će biti potpisan do kraja sedmice.

Vlada Srbije se obavezala Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu da od 1. februara ove godine više neće pokrivati gubitke Željezare.

Vlada se prošlog mjeseca nije uspjela dogovoriti sa američkom kompanijom Esmark o kupovini Željezare.

Vučić je rekao da je odluka o nepotpisivanju ugovora donijeta u dogovoru sa privatizacijskim savjetnikom.

“Nismo dobili garancije da će se očuvati naš obrtni kapital i da neće biti potrošene sirovine, a fabrika napuštena”, rekao je tada Vučić.

Izvor: Al Jazeera