Oglasi

Hook: Na svaki napad Irana odgovorit ćemo silom

Na svaki iranski napad na SAD ili saveznike odgovorit će se silom, izjavio je specijalni predstavnik SAD-a za Iran.
Brian Hook optužio je Teheran za 'nasilni odgovor na diplomatski pritisak'EPA

Na svaki iranski napad na Sjedinjene Američke Države ili saveznike odgovorit će se silom, izjavio je specijalni predstavnik SAD-a za Iran Brian Hook.

Sjedinjene Američke Države ne žele rat s Iranom, ali će nastaviti vršiti maksimalni pritisak na Islamsku Republiku sve dok ne promijeni svoje ponašanje, rekao je on novinarima u telefonskom razgovoru, prenio je Reuters.

Hook je pomenuo iransku vanjsku politiku kao oblast koja bi trebala biti promijenjena bez navođenja specifičnosti i rekao da je smanjenje nekih obaveza Irana u okviru sporazuma o nuklearnoj energiji iz 2015. godine protiv međunarodnih normi, prenosi Tanjug.

Iranski ultimatum

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je u srijedu da će se Iran prestati pridržavati određenih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je riječ o bankarskim i naftnim sektorima.

On je rekao da će Iran nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranija ukoliko svjetske sile ne održe svoja obećanja, data u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

Rouhani je naveo da ostale zemlje potpisnice tog sporazuma - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija - imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.