Hong Kong: Žestoki sukobi demonstranata i policije

Demonstranti su ogorčeni na hongkongonšku čelnicu Carrie Lam (EPA)

Policija u Hongkongu upotrijebila je suzavac i vodene topove kao odgovor na Molotovljeve koktele koje su večeras po lokalnom vremenu bacali demonstranti u Hongkongu, prenosi Tanjug.

Na protestu se okupilo na desetine hiljada ljudi, a oštećeno je na stotine prodavnica, kineskih banaka i metro stanica, prenio je Reuters.

Nakon dvije sedmice relativno mirnih protesta, pokazalo se da će tvrdokorni demonstranti nastaviti da se sukobljavaju sa policijom, navela je agencija.

Demonstranti su bacali Molotovljeve koktele na policijsku stanicu Cim Ša Cui, nakon što je policija upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala sa ulice.

Policija je upotrijebila i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, a prskala ih je i mlazevima plave boje da bi kasnije mogla da ih identifikuje.

To je bila najveća upotreba vodenih topova do sada i mnogi ljudi su nakon što su pogođeni počeli da kašlju, što sugeriše da je voda možda bila pomešana sa nekom hemikalijom.

Na ruti kojom su marširali, demonstranti su uništili stanice metroa i stotine prodavnica, bacajući robu na ulice.

Na meti su se našle i kineske banke.

Na jednoj od prodavnica ostavljena je poruka: “Mi nikad ne pljačkamo, Mi ne opraštamo. Mi ne zaboravljamo”.

Kako je pala noć, samo mala grupa demonstranata ostala je na ulici, a jedna grupa je bacala Molotovljeve koktele ka policju, koja je odgovorila suzavcem.

Demonstranti sa maskama na licu

Hiljade demonstranata u Hong Kongu, od kojih mnogi s maskama usprkos propisima izvanrednog stanja, u nedjelju je, unatoč zabrani, protestvovalou četvrti Kowloon što je ispit za snagu prodemokratske kampanje nakon četiri mjeseca nereda, prenosi Hina.

U gradu su uočljivi natpisi “Oslobodite Hong Kong” te posteri i grafiti s porukama “Oduprite se Hongkonžani” i “Bolje mrtav nego crven”.

Prema klasičnom scenariju marš je bio miran sve dok malene radikalne skupine demonstranata odjevenih u crno nisu počele vandalizirati stanice metroa i zgrade kineskih banaka. 

Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima, prenose agencije France presse i dpa. 

Policija nije dopustila protest, što znači da demonstrantima, u rasponu od mladih studenata do starijih osoba od kojih mnogi s kišobranima za zaštitu od sunca, ali i kako bi skrili lice, prijeti hapšenje.

Demonstranti su ogorčeni na hongkongonšku čelnicu Carrie Lam zbog njenog neuspjeha da zaštiti njihove slobode od prevelikog upletanja Pekinga koji je nametnuo ovlasti izvanrednog stanja iz kolonijalnog doba te policiji dopustio preveliku upotrebu sile.

Veće demokratske slobode

Kriza u gradu pod kineskom vlašću najveći je izazov kineskom predsjedniku Xi Jinpingu od dolaska na vlast. Xi je obećao suzbiti svaki pokušaj podjele Kine.

Pokret je počeo u junu protiv prijedloga zakona za izručenjem kontinentalnoj Kini radi suđenja na sudovima koje kontrolira Komunistička partija. Taj je zahtjev obustavljen no demonstranti su bitno proširili svoje zahtjeve tražeći veće demokratske slobode.

Pet njihovih zahtjeva su opće pravo glasa, nezavisna istraga o policijskoj pretjeranoj upotrebi sile prema demonstrantima, amnestija za optužene, povlačenje zakona o izručenju i zabrana da se demonstranti nazivaju pobunjenicima.

U Hong Kongu bilo je razmjerno mirno u protekle dvije sedmice nakon nasilnih demonstracija potaknutih uvođenjem propisa izvanrednog stanja, koji zabranjuju nošenje maske na javnim okupljanjima.

Kina upravlja Hongom Kongom  pod formulom “jedna zemlja, dva sistema”, čime se gradu dopuštaju slobode nedostupne kopnu, poput nezavisnog pravosuđa.

Izvor: Agencije