Holandija želi katance s pariškog mosta ljubavi

Skoro 700 hiljada katanaca uklonjenih sa mosta Pont Des Arts u Parizu želi preuzeti holandski grad Venlo (Getty Images)

Grad Venlo, kojeg neki nazivaju i „holandskim Parizom“, zvanično se obratio vlastima francuske prijestolnice sa zahtjevom da se stotine hiljada „katanaca ljubavi“ sa mosta Pont Des Arts, dopreme upravo u ovaj grad na krajnjem jugoistoku Holandije, javlja Anadolija.

Nakon što su pariške vlasti početkom ove sedmice uklonile blizu milion katanaca koje su parovi iz cijelog svijeta proteklih godina ostavljali kao simbole ljubavi na mostu Pont Des Arts na rijeci Seni, uprava holandskog grada Venlo na rijeci La Meusi se ponudila da se pobrine za katance.

Zamjenik načelnika Venloa Stephen Satijn, saopćio je da je uputio i zvanični dopis vlastima Pariza i da kao grad koji je sličan „gradu svjetlosti“ žele da sačuvaju jedan od njegovih simbola.

Nastavak tradicije

Satijn je kazao da bi katanci sa pariškog mosta mogli biti postavljeni kao ograda na novoizgrađenom mostu na rijeci La Meusi u centru Venloa i da bi se tradicija stavljanja katanaca ljubavi i bacanja ključeva u vodu mogla tako nastaviti upravo u ovom gradiću.

Odluku o uklanjanju između 700 hiljada i milion katančića koji teže više od 45 tona sa mosta Pont Des Arts pravda se sigurnosnim aspektom da je teret postao prijetnja za urušavanje mosta. Radovi na uklanjanju ograde sa katancima bi trebali biti okončani do kraja ove sedmice, a katanci se odlažu u posebno skladište.

Do sada nije precizirano šta će se desiti sa katancima, iako su gradske vlasti Pariza već dale naznake da će ih iskoristiti za podizanje svojevrsnog spomenika ljubavi.

Izvor: Agencije