Hoće li Facebook sam sebe uništiti?

Lozinke miliona korisnika Facebooka su bile vidljive uposlenicima te kompanije (EPA)

Reći da je Facebook godinama sinonim za društvene mreže je, u najmanju ruku, podcjenjivanje. Čak je i moćni Google kapitulirao i nakon nekoliko godina borbe priznao poraz i odlučio da ugasi svoj servis Google+, koji je navodno trebao biti “ubica Facebooka”, sa najvećim šansama da u tom poduhvatu uspije, kad već mnogi drugi nisu uspjeli. Naći dom bez barem jednog korisnika Facebooka je gotovo nemoguća misija, što pokazuje brojka od više od 2,3 milijarde aktivnih korisnika ove društvene mreže, koja je zabilježena krajem protekle godine.

I dok drugi nisu u stanju srušiti Facebook sa trona, čini se da je najveći protivnik ove društvene mreže upravo ona sama. U zadnjih dvije godine gotovo na mjesečnoj osnovi ovu kompaniju potresa neki skandal, što je rezultiralo gubicima korisnika i, posljedično, prihoda.

Tako je otkriveno da su milioni korisničkih lozinki bili dostupni uposlenicima Facebooka, podaci ove društvene mreže su završili u rukama kompanije Cambridge Analytica, što je dovelo do saslušanja osnivača i vlasnika kompanije Marka Zuckerberga u nizu zemalja, britanski parlamentarci su optužili digitalnog diva za namjerno kršenje zakona o privatnosti i zaštiti konkurencije, Rusija je navodno koristila ovaj servis da utječe na rezultate izbora u SAD-u ali i drugdje… a šlag na torti su skorašnji problemi u radu servera, koji su onemogućili pristup servisu milionima korisnika.

Sve navedeno dovodi do pitanja da li napokon svjedočimo početku kraja društvene mreže koja je zavirila u svaku poru našeg života.

“Da je Facebook dobio novčić svaki put kad mu je netko proricao propast u posljednjih 15 godina, koliko postoji, bio bi najmoćnija društvena mreža na svijetu”, kaže Mia Biberović, urednica Netokracije.

Najveći skandali

Šalu na stranu, dodaje, navedeni skandali doista su najveći u historiji ove društvene mreže. No, usprkos svemu, to se nije odrazilo na posljednje poslovne rezultate – oni su čak i nešto nadmašili očekivanja u posljednjem kvartalu prošle godine, što je tada pozitivno utjecalo na rast dionica.

“Moguće je da će se nešto promijeniti za prvi kvartal ove godine, ali nisam sigurna da će promjena biti značajna”, kaže Biberović,

“Samim time, teško je za očekivati da će ovo značiti propast ove društvene mreže. No, zasigurno će promijeniti način na koji funkcionira, a i sam njen osnivač Mark Zuckerberg najavio je dio tih promjena. Prvo, naglasak će više biti na privatnom dopisivanju, nego na news feedu, koji je mnogima postao izvor informacija, zabave, ali i frustracija, te je moguće da će se on u potpunosti ukinuti. Već je najavljeno spajanje više Facebookovih usluga za dopisivanje u pozadini, Messengera, Instagrama i WhatsAppa, a nedavno je Zuckerberg najavio i da će sva ta korespondencija biti enkriptirana. Posljedice te odluke za sada je još teško predvidjeti, ali će promijeniti način na koji se koristi ova društvena mreža”, navodi urednica Netokracije.

Međutim, čak i ako sve ovo bude značilo stagnaciju ili pad Facebooka, ne treba zaboraviti upravo na druge servise koji su također u vlasništvu ove društvene mreže. Možda najzanimljivija društvena mreža danas je Instagram, a upravo je ona u portfelju ove kompanije, podsjeća Biberović.

Jedan od problema s kojim se Facebook godina suočava jeste da ovu društvenu mrežu izbjegavaju mlađe generacije, odnosno oni koji su bili tek klinci kada je Mark Zuckerberg počeo s osvajanjem svijeta. Naizgled, tu Facebook gubi bitku s konkurentskim servisima, koji odvlače korisnike i prihode od reklama.

Pitanje korisnika

Ali, samo naizgled. Najveći konkurentski servis je vjerovatno Instagram, a i on se nalazi u vlasništvu Facebooka, tako da novac u konačnici završi ponovno u rukama Zuckerberga i njegovih saradnika, tako da se neće puno primijetiti nedostatak mladih na ovoj društvenoj mreži.

“Facebook u ovom obliku teško da će privući mlađe korisnike koji imaju drugačije navike od starijih korisnika. Oni ne žele biti na Facebooku jer je tamo njihova rodbina, stoga ne mogu biti potpuno slobodni u izražavanju. Važna im je njihova privatnost, a news feed to ne nudi u potpunosti, a i zanimljivije su im platforme gdje mogu biti kreativni i družiti se u toj kreativnosti, kao što je spomenuti Instagram, ali i YouTube te neki noviji igrači poput TikToka”, kaže Biberović.

Ako se Facebook doista više okrene prema privatnom dopisivanju i objavi neke od alata koje će biti zanimljive novijim generacijama, ne samo milenijalcima, nego i generaciji Z, možda ima šanse da dobije dio novih korisnika, dodaje.  

“No, očito kompanija ne računa na to previše, nego se uzda u druge svoje uzdanice, stoga ubuduće planira u službenim rezultatima objavljivati samo broj korisnika za ‘obitelj aplikacija’, ne za svaku aplikaciju zasebno. Samim time, vjerojatno više nećemo imati točnu informaciju o tome koliko korisnika Facebook doista gubi”, navodi urednica Netokracije.

Dio kolača

Naravno, Facebook nije svemoguć, jer postoje servisi koji toj društvenoj mreži uzimaju dio kolača, pogotovo kada su nove generacije u pitanju, poput YouTubea, koji je u vlasništvu Googlea, TikToka, pa Facebookovog Instagrama, a ne treba ni u potpunosti zanemariti Snapchat, koji je možda dosta izgubio u brojkama korisnika, ali i ima velik utjecaj na druge društvene mreže. Ne treba zaboraviti da se Instagram izdignuo kad je kopirao razne funkcionalnosti upravo od Snapchata, poput leća, priča…

“Zanimljivo je što su spomenute društvene mreže konceptualno potpuno drugačije od onoga što je Facebook. Čini se da nude dvije strane – veliku kreativnost za one koji se žele eksponirati prema javnosti ili određenim zajednicama fotografijom ili videom, ali i mogućnost privatnog dopisivanja te slanja sadržaja, što je sve važnija komponenta u vrijeme kad se osjećamo da je naša privatnost sve ugroženija”, kaže Biberović.

“Usprkos svemu tome ne vjerujem da će Facebook u skorije vrijeme izgubiti dominantnost, ali čini se da jest dosegnuo vrhunac. Kamo dalje nakon vrha? Pratit ćemo sa zanimanjem, vjerojatno upravo na samom Facebooku”, smatra urednica Netokracije.

Svi skandali koji su potresali ovu društvenu mrežu, nakon kratkotrajnih izljeva bijesa, obično bi ostavili malo traga kod korisnika.

Kako kaže Enis Karić, web dizajner i korisnik usluga Facebooka “gotovo od njenih samih početaka”, korisnici su se uvijek bunili zbog ove društvene mreže, ali su joj se uvijek i vraćali.  

‘Alfa i omega’

“Svaka promjena izgleda ovog servisa, a bilo ih je tokom proteklih 15 godina, izazivala je ljutnje i kritike. Pa se počelo otkrivati sve ono što u principu piše u uvjetima korištenja, a to je da Facebook prikuplja korisničke podatke za marketinške potrebe, pa su kružili pozivi na bojkot, neki su čak i kratkotrajno odlazili sa ove društvene mreže. Ali, uvijek su se vraćali, jer su im svi prijatelji tu. Pogotovo u našem području, Facebook je alfa i omega”, kaže on.

I sam je u nekoliko navrata razmišljao da zauvijek napusti Facebook, ali je od te ideje odustajao. “Da nije Facebook, bilo bi nešto drugo. A svi isto rade, više nemamo privatnosti. Prilagodio sam Facebook svojim potrebama, blokirao šta mi je smetalo, pratim ono što me interesuje i to je to. Svakako Google preko mog mobitela i svih njihovih servisa zna o meni više od mene samog, isto tako i Facebook, kao i svi drugi. Jedino rješenje bi bilo vratiti se u prošlost i reći mlađem sebi da se uopšte ne spajam na Internet, a i u tom slučaju je upitno da li bi informacije o meni bile nedostupne, odnosno sigurne”, dodaje Karić.

Bez obzira na sve skandale koji potresaju Facebook, ne misli da će ova mreža izgubiti na popularnosti, prije svega u regiji. “Svi koje znam su na toj društvenoj mreži. Nažalost. I ne vidim da će ih neko skinuti sa trona. Čovjek se pomiri s tim i nastavi koristiti sve ono na šta je navikao i što svi drugi koriste”, kaže.

Izvor: Al Jazeera