Hoće li doći do otvorenog sukoba između Izraela i Irana?

Posljednji izraelski napad samo je potvrdio da se napetosti povećavaju (EPA)

Piše: Waseem Al-Zuhairi, Bejrut

Eskalacija izraelskih vojnih napada u posljednje vrijeme te izjave kako su meta bili iranski položaji na sirijskoj teritoriji predstavljaju značajan razvoj događaja, smatraju posmatrači. Posljednji izraelski napad, koji se desio u nedjelju i u ponedjeljak rano ujutro na glavni grad Sirije Damask i njegovu okolicu, samo je potvrdio da se napetosti povećavaju zbog izrazito složene situacije u regiji.

U kontekstu razmjene vojnih poruka između Tel Aviva i Teherana, pojavila su se pitanja o mogućnosti izbijanja sukoba i do koje mjere bi on mogao eskalirati. Vojni ekspert Hisham Jaber trenutno odbacuje mogućnost da će doći do bilo kakve eskalacije u vojnoj konfrontaciji.

Za Al Jazeeru je izjavio da Izraelci i Amerikanci uzimaju u obzir i rusko prisustvo u Siriji, kojim se postavljaju okviri i ograničavaju izraelske aktivnosti. Smatra da Rusi neće stajati po strani u slučaju izbijanja bilo kakvog regionalnog rata u Siriji.

S druge strane, Jaber ističe da iranske rakete mogu udariti na američke interese u regiji, što sprečava da dođe do izbijanja otvorenog rata. Kaže kako Iranci nemaju vojne baze i stalne centre na sirijskoj teritoriji, nego samo vojne stručnjake.

Iranci bi da ‘promiješaju karte’

Jaber smatra da se posljednji izraelski napad ne razlikuje od prethodnih, a da Izrael u zadnje vrijeme intenzivira napade na sirijsku teritoriju prvenstveno u cilju slanja poruke domaćoj sceni. Vlada u Tel Avivu je trenutno u škripcu zbog neuspjeha da ostvari svoje ciljeve u Siriji i neuspjeha u Pojasu Gaze, pored istrage koja se vodi protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Posljednji izraelski napadi bili su popraćeni verbalnom eskalacijom i razmjenjivanjem prijetnji između Iranaca i Izraelaca. Komentirajući posljednja dešavanja, vojni ekspert Khaled Hamadeh kaže kako je nedavna posjeta američkog državnog sekretara Mikea Pompea regiji imala za cilj potvrditi određene konstante, među kojima je i suprotstavljanje iranskom utjecaju.

Hamadeh smatra da, nakon američkog saopćenja o povlačenju iz Sirije, Washington želi naglasiti svoje snažno prisustvo u regiji. Za Al Jazeeru je dodao da Iranci žele da dođe do vojnog scenarija u regiji kako bi promiješali karte, kao što su to učinili nakon rata u julu 2006. godine, kojeg je Izrael vodio protiv Libana, a okončan je postavljanjem novih pravila sukoba. Smatra da Iranci pokušavaju prenijeti libanski model i u Siriju.

Što se tiče izraelskog opravdanja da su napadi odgovor na iransku upotrebu raketa “zemlja-zemlja” u raketiranju Golanske visoravni, Hamadeh kaže da bi to, u slučaju da se pokaže istinitim, potvrdilo da su izraelski napadi zaista bili usmjereni na iransku vojnu infrastrukturu. Hamadeh trenutno isključuje mogućnost izbijanja rata, rekavši da će sukob vjerovatno kasnije eskalirati.

Ruska sprečava eskalaciju napetosti

Istraživač i akademik Ali Murad isključuje mogućnost bilo kakvog otvorenog vojnog sukoba između Izraelaca, Iranaca i Sirijaca te smatra da će ovaj sukob ostati unutar određenih granica, s obzirom na ulogu Rusije, koja trenutno sprečava do dođe do eskalacije napetosti.

Murad kaže da se Izrael osjeća kao gubitnik nakon američke odluke o povlačenju iz Sirije, s obzirom na to da je u tamošnjem američkom prisustvu vidio neku formu kontrole za Hezbollah i Irance. Izraelske napade vidi kao pokušaj da se ponovo postave crvene linije i nova pravila sukoba te da trenutno nijedna strana ne vidi interes u daljoj eskalaciji.

Kako raste napetost na sirijsko-izraelskom frontu, ostaje nam da pratimo kako će se stvari dalje razvijati u vrijeme kada se postizanje političkog rješenja u Siriji još uvijek čini dalekim.

Izvor: Al Jazeera